Как да измием двигателя от масло и замърсители със свои ръце

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Редовното миене е най-лесният начин да се грижите за вашия автомобил. Периодично се препоръчва да се мият не само каросерията и купето, но и двигателят.

Текстилни масла

Почистването на каросерията премахва замърсяванията от купето, което допринася за запазване на боята и поддържане на естетическия вид на автомобила.

Не всеки знае за необходимостта от измиване на двигателя.Много хора смятат, че така или иначе бързо ще се замърси, така че прекарването на време за почистване на двигателното отделение е безполезно.

Но так ли е? Нека да разберем, а след това и да отговорим на въпроса, защо трябва да се мие двигателя.

Защо и с каква периодичност да се мие двигателя?

Никой не твърди, че двигателят се нуждае от постоянно миене.Няма конкретни препоръки относно честотата на тази процедура.Въпреки това, опитни собственици на автомобили го извършват поне два пъти годишно - през пролетта и есента..

Измиването на двигателя през зимата е приемливо, но по-малко ефективно, тъй като мръсотията се натрупва върху повърхността на двигателя по-бързо през студения сезон.Най-често химията против заледяване се утаява върху частите, което провокира тяхната корозия.След зимно измиване силовия агрегат трябва да се изсуши, в противен случай може да се повреди под въздействието на замръзнала вода.

Ако все още имате съмнения относно необходимостта от почистване на двигателя, имайте предвид, че прахът и сезонната киша създават слой мръсотия върху повърхността му, който:

  • Влошава топлоотдаването и предизвиква прегряване на мотора
  • Води до проблем в работата на електрониката
  • Предпазва от корозия детайлите
  • Не позволява навреме да се забележи поява на теч на масло и технически течности

Избор на средства за почистване

В автомагазините асортимента от различни миещи средства е огромен. Избор на един или друг продукт ви заставя да се замислите.

Какво да купя е личен въпрос на всеки.По-добре е обаче да откажете неспециализирани течности - например за миене на чинии.Те са страхотни за премахване на мазнини, но не и машинно масло.

Също така не се препоръчва използването на бензин и керосин, тъй като тези продукти са силно запалими.Освен това те имат отрицателен ефект върху пластмасови и боядисани повърхности.

Специалните състави за почистване на двигателя не съдържат киселини, така че премахват замърсяванията възможно най-нежно.Почистващата пяна в аерозолни кутии са особено удобни

Автошампони, предназначени за миене на купета не се препоръчва да се използват, защото могат да съдържат агресивни реагенти.

Също така е нежелателно да се използва оборудване за вода под високо налягане (като Karcher) за самостоятелно измиване на двигателя, тъй като мощна струя може да повреди електрическото оборудване и системата за запалване.

Правила за самостоятелно миене

Миенето на двигателя със свои ръце позволява да не се съмнявате в качеството на проведената процедура и позволява значително да икономисате.

Подготвяйки се за нея, трябва да се запасите със специален почистващ препарат, гъба или парцали, нетвърди четки с различни размери, компресор или хартиени кърпи за сушене.

Оставете двигателя да се охлади преди да започнете работа, за да предотвратите кипене и изсушаване на препарата.Пренебрегването на това изискване може да доведе до деформация на нагрятата глава на цилиндъра под въздействието на студена вода

Изключете и извадете акумулатора.С помощта на полиетилен и тиксо изолирайте всички компоненти, които не понасят влага: генератор, конектори, кутия с предпазители, електронно управление, запалителна бобина и др.

Ако продуктът не е аерозол, разредете малко количество (20-50 ml) в литър вода.Нанесете получения разтвор с мека кърпа или гъба върху цялата повърхност на двигателя и оставете за определено време (в съответствие с инструкциите).На труднодостъпни места използвайте четка.

Машинни и редукционни масла

Маслени петна или ивици се отстраняват най-лесно с четка за зъби.Този метод е подходящ както за пластмасови, така и за метални повърхности.

Последният етап е изплакване на двигателя.Провеждайте го внимателно, като използвате минимално количество вода и избягвайте директен контакт с електрическо оборудване (дори покрито с полиетилен).

При неудовлетворителeн резултат повторeте процедурата с комплексно или частично измиване.

В края на работата не забравяйте да изсушите двигателя, особено в зоната, където са разположени свещите.Най-добрият вариант за сушене е да използвате компресор.Ако не, можете да използвате прахосмукачка или обикновени хартиени кърпи.

Отстранете изолационния полиетилен и проверете за влага върху защитените елементи.Ако по конекторите и електрическите контакти се открият капки вода, подсушете ги добре.Силно окислените зони могат да се почистят с разтвор на вода и сода за хляб (1:1)

След завършване на процедурата пуснете двигателя за да се убедите в неговата равномерна работа.

 

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.