Liqui Moly прави смяната на масло в автоматични скоростни кутии още по-проста

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Преди няколко години смяната на маслото в автоматична скоростна кутия беше доста трудна и отнемаща време задача дори в автосервиз.Германският концерн Liqui Moly обаче предложи решение на този проблем - напълно автоматизирана система Gear Tronic.

Нейната последна (трета) версия, пусната през 2022 година, подхожда за смяна на течности ATF в скоростни кутии с хидротрансформатори, вариатори и DSG.

Делът на автомобилите, оборудвани с автоматична скоростна кутия, расте неумолимо.В резултат на това се увеличава и необходимостта от тяхната поддръжка. Специалистите от немския автоклуб ADAC препоръчват смяна на маслото на скоростите и промиване на кутията на всеки 100 000 км.

Новият Gear Tronic III има редица подобрения спрямо своите предшественици.На първо място, това е 7-инчов сензорен екран с по-широк изглед. Той показва инструкции за работа, включително правилни адаптери и снимки от практиките за свързване на автомобила.

Пълната база данни, включваща над 2000 модела машини, сега се съдържа непосредствено в паметта на системата, което опростява и ускорява работата.

Сервизните данни могат да се изпращат директно до принтера или до имейл адрес на сервиза чрез WiFi.В бъдеще редовните и безплатни актуализации ще се инсталират автоматично през Интернет.

Оптимизирана е не само електрониката на Gear Tronic III, но и някои от физическите параметри на устройството – например капацитетът на тавата е увеличен до 4,6 литра, а дренажът е разширен.

Първият Gear Tronic беше пуснат на пазара през 2015 г.Три години по-късно последва втора версия на устройството. И двете стават бестселъри, произвеждат се в количества от няколко хиляди и се използват по целия свят.

„Покупката се изплаща бързо- каза Дейвид Кайзер- ръководител на изследвания и разработки в Liqui Moly- защото смяната на трансмисионната течност е също толкова важна, колкото и смяната на двигателното масло.В противен случай съществува риск от затруднено превключване на предавките и повишено износване на частите на скоростната кутия.

 

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.