Хидравлични филтри

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Хидравлическите филтри служат за защита на хидравличните системи на техниките от метални частици, образували се в резултат от триене на детайлите на хидравликите и способстват за намаляване износването на механизмите. Поради деградация на маслото, а така също от механическото износване на работещите съвместно елементи в хидравличните системи възникват множество замърсявания. Филтърът е призван да отстрани тези замърсявания от системата. Съществуват няколко най- разпространени варианта на филтриращ материал за хидравлични филтри:

Решетъчен материалсъстоящ се от метална мрежа с плътна плетеница- хидравличните филтри с такъв материал имат ниска ефективност на филтрация, защото могат да спират само големите частици. Тяхното преимущество е възможността повторно да се използват след пълно очистване на самия хидравличен филтър.

Материал от метални пластини опушен в смола- почистващата способност на такива хидравлични филтри е по-голяма от решетъчните.

В обемните хидравлични филтри се използват филтърни материали, направени от различни типове нетъкан текстил. Такива материали поглъщат влагата, губейки способност към филтрация. Хидравличните филтри от такъв тип рядко се използват в хидравличните системи, поради своето високо съпротивление на потока и ниска ефективност.

Повърхностните хидравлични филтри, направени от хартия или нетъкани тъкани, често са плисирани с част от стоманена мрежа. Тези хидравлични филтри имат максимална филтрираща способност и висока механична устойчивост. Такива филтри служат за защита на хидравличните системи на машини (хидрозадвижвания, хидроусилватели, спирачни системи на товарни автомобили и друга тежка техника), способстват за по-малко износване на механизмите, повишена ефективност при работа и намалена вероятност от преждевременни повреди.

По статистика на водещи световни производители над 70% от повредите на хидравличните системи са свързани с неудовлетворителна филтрация на хидравличните течности. При това нивото на замърсяване на течността се влияе от такива фактори, като начално ниво на замърсяване (замърсяване на новата течност, поради отлагане на частици от старото масло), частици отложени в резултат на химични процеси, частици образувани в механизмите при процеса на експлоатация. В резултат в хидравличните системи се появяват следните опасни замърсители: пясък, остатъци, частици метал, разтворители и други химични вещества, вода, въздух, пара масло, сажди.

Donaldson активно разработва нови технологии за хидравлични филтри, гарантиращи ефективна филтрация на всички указани замърсители.

Една от новите разработки в областта на хидравличните филтърни материали е Triboguard™ - съвременен синтетичен материал, позволяващ на 73% да се увеличи чистенето и на 47% да се намали пада на налягане в хидравличния филтър.

image016

Triboguard™ представлява многослоен материал. За осигуряване на необходима устойчивост в хидравличните филтри при работа в течна среда под налягане, а така също за съхранение на равномерна структура на външния и вътрешен слой на материала (1) хидравличния филтър е изпълнен от малки метални мрежи с епоксидно покритие.

Поддържащият материал (2) изпълнява едновременно 2 функции. Осигурява устойчивост и цялостност на основния материал и задържа по-големите замърсени частици, повишавайки филтрацията и намалявайки натоварването на основния материал.

Основният материал на хидравличния филтър Triboguard™ (3) е изпълнен на основа технологията Synteq® с използване на синтетични влакна с кръгло сечение и гладка повърхност, което намалява съпротивлението на потока. В резултат се осигурява ефективност на филтрацията от 99,9% за частици с размер 4 мкм.

На основа тази технология е разработен филтроелемента Triboguard™ DX2™, като филтрирането е повишено почти 2 пъти при намалено налягане и еднакви размери на хидравличния филтър. Това се постига с конструкция, в която освен стандартен външен пръстен на филтърния елемент има и вътрешен филтърен елемент, поместен във вътрешния канал. Конструкцията напомня основни и допълнителнни пръстеновидни въздушни филтри. В резултат филтриращата течност постъпва не само във външните стени на филтрърния елемент, но и през торцево отверстие, към неговите вътрешнни стени.

Donaldson произвежда широка номенклатура хидравлични филтри за търговския транспорт и специална техника.

Голям избор от хидравлични филтри, които защитават именно работните механизми, Donaldson предлага за напорни магистрали. Тези хидравлични филтри са удобни за обслужване и могат да имат обратен клапан за използване в хидротрансмисии. При това те са снабдени с устойчив, но скъп корпус за високо налягане.

Donaldson произвежда следните модификации хидравлични филтри високо налягане за напорни магистрали: корпусни филтри серия FPK 02, 03 и 04; филтри за грубо филтриране на потока FCK, а така също хидравлични филтри за магистрали със средно налягане: корпусни FMK и за еднократна употреба spin-on хидравлични филтри HMK.

image017И накрая серия хидравлични филтри за обратен поток, удобни при обслужване, работещи при ниско налягане, отстраняващи всички замърсявания до тяхното попадане в резервоара. Donaldson предлага няколко модификации корпусни филтри, монтирани на резервоарите: FIK, FRK със встроен дифузор, FIK със сервизен капак и въздушна надставка.

 

Хидравличните филтри от серията FLK, HMK, FIK и FCK могат да се изпозлват в хидравлични скоростни кутии.

image018Оригинална разработка на Donaldson се явява комбинирания хидравличен филтър «Combo», на които преимуществото се заключава в едновременна филтрация на течностите и обратния поток, което позволява да се достигне висока надеждност при филтрация на хидравличната течност. При това всички елементи на хидравличния филтър са монтирани в компактен цилиндричен корпус с диаметър 80мм., които при монтаж почти целия се потапя в резервоара.

 

Спецификата на работа при голяма част от хидравличните системи се заключава в това, че събирането на хидравлична течност и връщането не стават едновременно, а се явяват последователни процеси. В хидравличните филтри «Combo» събираната от резервоара течност преминава през предварителен елемент, притежаващ степен на филтрация 60 мкм, и попада на външната повърхност на основния филтрърен елемент със степен на филтрация 10 мкм. При това налягането се спира от обратен клапан на възвратните магистрали. Когато в хидравличният филтър постъпва върналата се в резервоара течност, тя преминава през основния филтърен лемент и попада в резервоара.

В резултат хидравличния филтър «Combo» осигурява ефективност на 99,5% от замърсявания с размер 10 мкм и 99,9% от частици с размер 13 мкм при нормално налягане 0,5 – 2,5 бар и максимално издържа до 10 бар. Допълнителни преимущества се явяват ергономичността на хидравличния филтър, който почти не заема допълнително място и при това не изисква достъп в резервоара за смяната на основния филтърен елемент – за това е достатъчно да се изкара горната част на филтъра. Хидравличният филтър «Combo» има електронен датчик за налягането, показващ необходимостта от смяна на основния филтърен елемент.

image019Понеже хидравличният резервоар се явява «открита» система, в която обема течност се мени постоянно, то има връзка с атмосферния въздух чрез специален канал. Затова попаднали заедно с въздуха пепел и други замърсявания в резервоара се явяват разпространени явления и изискват отделна защита. За тази цел Donaldson е разработил серия въздушни филтри за хидравлични резервоари.

Например- филтър-наставка се използва заедно с хидравличния филтър «Combo», направен изцяло от пластмаса, има сменяем въздушен филтърен елемент, осигуряващ двустранна циркулация на въздуха в резервоара и клапан, покриващ въздушния канал в случай на попадане в него на хидравлична течност.

 

image020Друг вариант за въздушен филтър за хидравличен резервоар – T.R.A.P.TM осигурява 97% степен на филтрация на прах с размери 3 мкм и е снабден със защита от разлив на течност. Уникалността на този филтър е в това, че той е самоочистващ се при всеки цикъл на връщане на масло в резервоара, което осигурява значително голям промеждутък на сервизно обслужване. Филтърът е достъпен в голямо количество от модификации, в т.ч в пластмасов, найлонов или стоманен корпус, с монтажни приспособления от резбови и байонетен тип за всички разпространени в света стандарти, с електронни датчици за замърсяването и др.

Освен това Donaldson предлага  голям списък от датчици за нивото на течностите и други комплекти за хидравлични системи и хидравлични филтри.

Използват се за всякакви видове техника и модели техника: Liebherr, Caterpillar, Komatsu, Terex, Hitachi, Case New Holland, John Deere, КамАЗ, Volvo, M.A.N., Scania, Fiat, Deutz, Perkins, Detroit Diesel, Demag, Mitsubishi, МТЗ, Renault, DAF, ERF, Freightliner, Cummins, Wirtgena, Vogele, Ham, Bomag и други.

Търсене в магазина

Количка

Обща сума:   0.00 ЛВ
Към количката

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.