Горивни филтри

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

image009Горивните филтри служат за филтрация и отстраняване на частици пепел, ръжда, кал, които се намират в метални съдове за съхранение и превоз на гориво, а така също на парафин в горивото и вода- образувана във вид на кондензат по стените на горивните резервоари, продукти от резултат на химични реакции в горивото или попаднали в горивото при зареждане на техниката.

Една от важните функции на горивния филтър се явява водоотделянето, тъй като наличието на вода в горивото предизвиква не само износване, но и повреда в двигателя. Тази функция най-ефективно се реализира от комбинирани горивни филтри-сепаратори, където водата се отделя и отстранява от горивото на този принцип, както пепелта от въздуха в циклонни филтри. Водата, която се е натрупала в долната част на корпуса (водосборник), може да се отстрани ръчно или автоматично.

През зимата важно се явява наличието в горивния филтър на подгревател с необходима мощност, тъй като при студено стартиране горивния филтър може бързо да се напълни с кристали парафин и лед. Парафинът запушва филтриращия материал, което води до необходимост от смяна. Съществуват няколко варианта за подгряване на горивния филтър.

Най-разпространен вариант е електрическото подгряване. В този случай в корпуса на филтъра се монтира подгревател, които работи в определен температурен диапазон (автоматически се включва и изключва благодарение на наличието на термостат). За особено сурови климатични условия съществува възможност да се използват за подгряване на горивния филтър магистрални системи за охлаждане, или «обратка» - подгрятото гориво, идва обратно в резервоара.

Горивните филтри Donaldson са разделени на 2 основни разновидности – горивни филтри за предварителна очистка, намиращи се пред горивната помпа и защитаващи горивната система от частици с размер 15-40 мкм, а така също горивни филтри за финно филтриране, установени пред двигателя и осигуряващи филтрация на замърсители с размери 2-15 мкм.

Горивните филтри за предварителна очистка се изпълняват във вид на комбинирани сепараторни филтри. Тъй като водата в горивото се явява един от най- опасните замърсители, предизвиквайки корозия на горивните системи, ръст на микрофлората (бактерии), разрушаване на инжекторните дюзи, намаляване на смазващата способност на горивото и влошаване на горенето, Donaldson е отделил голямо внимание при създаването на горивните сепараторни филтри.

При това за разлика от другите производители, специалистите на Donaldson са стигнали до извода, че традиционната схема на филтъра (филтърен елемент в метален корпус, прозрачен водосборник в долната част) е по-добре да се обърне (прозрачен филтърен елемент отгоре, водосборника в метален корпус), тъй като визуалния контрол за нивото на отделената вода в горивните сепараторни филтри е по- важна, в сравнение с визуалния контрол за замърсения филтриращ елемент.

Bодата в горивните сепараторни филтри се отделя на 2 етапа. Първият, както вече бе споменато е циклоналната очистка, когато основната част от водата под действие на центробежни сили се отделя от горивото. Втората – филтрован материал, които не пропуска останалата свързана с горивото вода. За осигуряване на този ефект в Donaldson е разработен филтриращ материал Meltblown. В него се използва технологията Ultra-Web™, при които влакната на горивния филтър са разчетени при работа в течна среда (с гориво и масло) и задържат до 96% емулгирана вода.

image010 

В резултат отфилтрираната вода се събира на повърхностите на филтърния елемент на горивния филтър и постепенно изтича във водосборник. В случай на препълване на последния с вода заедно с гориво под налягане постъпва непосредственно на филтриращия материал и преминава през него (попътно предизвиква повишено налягане) попада в двигателя. Такъв резултат се получава независимо от конструкцията на горивния сепараторен филтър- и при традиционна и при преобърната схема.

Но защитата на горивните сепараторни филтри Donaldson от препълване с вода не се ограничава с прозрачна колба на водосборника. В много модели е внедрена блокираща система подаваща гориво при препълване на водния сепараторен филтър. Логиката е проста и оправдана, защото в съвременните дизелови двигатели при попадане на вода се повреждат много важни възли такива, като дюзите.

Като допълнителни мерки се използват датчици за препълнена вода, позволяващи на време даже при модели с непрозрачен водосборник, да се определи необходимостта от отстраняване на водата от горивния сепараторен филтър. Визуалният контрол за степента на замърсяване на филтърния елемент на горивния филтър по принцип няма  преимущества пред широко разпространените системи с датчици отчитащи замърсяването на горивния филтър. Затова Donaldson произвежда различни модели горивни филтри с традиционни схеми.

image011Например във филтри от серията Twist&Drain™ сепаратора се произвежда, както като встроен вариант – съда е в долната част на корпуса, така и в комбиниран – прозрачен пластмасов съд, крепящ се към филтърния корпус. Двата варианта са снабдени с прости и компактни ръчни клапани за изливане на водата. Такава конструкция позволява не само да се направи едновременно качествен и евтин горивен филтърен сепаратор, но и снабдява техниката с ограничено място за филтъра.

 

Понеже горивните сепараторни филтри Тwist&Drain™ фактически представляват   сменяеми касети, те леко и удобно се сменят (благодарение на стандартните размери) и не е нужно да се безпокоите, че някой възел ще се развали, тъй като ресурса на всеки елемент превишава експлоатациония период на тези модели горивни сепараторни филтри.

Най-съвременният горивен сепараторен филтър е Fuel Manager®. Представлява  конструктор, от които елементи могат да се съберат, като прости филтри за предварително и грубо чистене, така и различни горивни сепараторни филтри.

  image012

 

Основен елемент на горивния филтър Fuel Manager® се явява рама, представляваща монолитна конструкция със закрепени възли, сменяем елемент, допълнителни прибори и самия филтър в конструкцията. Към рамата може да се монтира клапан за изпускане на въздуха, датчици за налягане на входа и изхода, индикатори на сервизното обслужване.

Във филтъра може да се използва, като сменяем елемент патрон с две степени за тънка филтрация – 2 или 5 мкм, както и предварително чистене със степен 30мкм. Към всеки патрон може да се присъедини прозрачен водосборник. Като допълнителни елементи отделно от филтъра се поставя ръчна помпа за изпомпване на горивото, електронен датчик за водата, електрически подгревател и клапан за обратното гориво.

Горивните филтри Fuel Manager® могат да се използват на всякаква специална техника и търговски транспорт с мощност на двигателите до 600 к.с., до горивни помпи и след тях с експлоатационни налягания до 6,9 бар, при температури от -40°С до +120°С, пропускайки гориво до 11,3 л. в минута.

 image013

 

Въздушните филтри Donaldson се използват фактически на всички модели техника на такива производители, като: Liebherr, Caterpillar, Komatsu, Terex, Hitachi, Case New Holland, John Deere, КамАЗ, Volvo, M.A.N., Scania, Fiat, Deutz, Perkins, Detroit Diesel, Demag, Mitsubishi, МТЗ, Renault, DAF, ERF, Freightliner, Cummins, Wirtgena, Vogele, Ham, Bomag и други.

Търсене в магазина

Количка

Обща сума:   0.00 ЛВ
Към количката

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.