Категории продукти

ПРОМОЦИИ

Лубрика Супер бензин 10W40 - 1 л.
Лубрика Супер бензин 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика Супер плюс 10W40 - 1 л.
Лубрика Супер плюс 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика DOT 4 - 0.45 л.
Лубрика DOT 4 - 0.45 л.
4.50 лв.


Лубрика Tурбо Дизел 10W40 - 1 л.
Лубрика Tурбо Дизел 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика ATF Dexron - 18 л.
Лубрика ATF Dexron - 18 л.
78.73 лв.


Лубрика Tурбо Дизел 15W40 - 1 л.
Лубрика Tурбо Дизел 15W40 - 1 л.
5.04 лв.


ВходDesigned by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Ефектовност на СОТ ПДФ Печат Е-мейл

В съвременното машиностроене за производството на конкурентоспособна продукция е необходимо специален режим на рязане и използване на специални метали и сплави, композиционни материали, които трудно се поддават на обработка даже от високопроизводителни инструменти, затова без приемане на смазочно-охлаждащи течности (СО Т) трудно могат да се постигнат изискваните качество и производителност на обработката.

В процеса на  рязане течността извършва смазване, охлаждане, диспергиращо и миещо действие.

Диспергиращото действие се изразява в това, че под действието на висока температура и налягане в  зоната на рязане, компонентите от охлаждащата течност се разрушават с образуването на атоми и химически радикали, които встъпват в реакция с контактната площ на резеца и стружките, в резултат на което се образува твърд смазочен филм. В резултат на смазването намалява силата на  триене, намалява се топлоотдаването и се повишава стабилността на режещия инструмент.

Охлаждащото действие на СОТ се заключава в отвеждане на топлината от нагрятата контактна площ на режещия инструмент и стружките. Миещото действие се изразява в измиване от зоната на рязане на твърдите частици карбид, малки стружки и др.

Към СОТ се отнасят: водни разтвори на минерални електролити, емулсии; минерални, животински и растителни масла, минерални масла с добавен фосфор, сяра и хлор (сулфофрезоли); керосин и раз твори на повърхностно-активни вещества в керосина, масла и емулсии с добавени твърди смазочни вещества, расплави на метал и др.

Ефективността на действие на СОТ зависи не толкова от неговия вид, а от способността му да реже. Наи-разпространен начин на подаване на СОТ се явява поливане със свободна струя. Но този способ на подаване на течност в зоната на рязане има и редица недостатъци: голям расход на течност (10-16 л/ч), пръскане, слабо смазочно действие.

По ефективен метод се явява подаването на течност под налягане1,5-2,0 МПа от гърба на инструмента през дупка с диаметър 0,4-0,5 мм, тогава разхода на течност пада до 0,5 л/мин. В резултат на това частиците от течността интензивно охлаждат нагретите повърхности. За съжаление и струйното охлаждане също има недостатъци: необходимост от използване на помпи, силно разпръскване на течността, изискващо използването на специални защитни устройства, необходимост от основно почистване на течността.

Най-ефективен способ на охлаждане се явява разпръскване на емулсията, която се подава в зоната на рязане от гърба на инструмента с изходна дюза, която води до разширение на въздушно-течностната смес, в следствие на това се понижава температурата на 10-12 °C. Когато капчиците от течноста попаднат на нагрятата повърхност на заготовката и инструмента те веднага се изпаряват и отвеждат топлината. Предимството на този способ на охлаждане се явява това, че при малък разход на течност (200-400 г/ч) ефективно се използват неговите смазочни и охлаждащи свойства, а така също се увеличава дълготрайноста на инструмента.

Рационалният избор на охлаждаща течност се определя от физико-механическите свойства на обрабатвания и инструменталния материал и технологичния метод на обработка. За всеки конкретен вид обработване е нужно да се избере най-ефективната течност.

За достигане на максимални показатели на производителност и отлично качество на изготвяната продукция на съвременните машиностроителни предприятия е необходимо рационално избиране на смазочна течност. Само грамотното използване на СОТ позволява да се увеличи дълготрайноста на инструмента и работата им в най-ефективни режими.

 

Търси продукт

Вашата кошница

VirtueMart
Кошницата Ви е празна.

Последни продукти

Антифриз концентрат G-12+
Антифриз концентрат G-12+
8.40 лв.
Антифриз концентрат GM-72 - 1 кг.
Антифриз концентрат GM-72  - 1 кг.
3.84 лв.

Реклама

Препоръчано:
Школа ИНТЕНЗИВ
Езиково и компютърно обучение на високо ниво.
Онлайн езиково обучение
Изучавайте в удобно за вас време от дома си
Интернет зоомагазин
Интернет зоомагазин
Габровският портал
Информация за града, много снимки, фирмена информация, реклама.
Зоомагазин
Най-добрият зоомагазин в Габрово
Ерозийни и CNC машини
Нови и втора употреба машини, гаранционен и извънгаранционен сервиз, резервни части.