Категории продукти

ПРОМОЦИИ

Лубрика Супер плюс 10W40 - 1 л.
Лубрика Супер плюс 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика Tурбо Дизел 15W40 - 1 л.
Лубрика Tурбо Дизел 15W40 - 1 л.
5.04 лв.


Лубрика DOT 4 - 0.45 л.
Лубрика DOT 4 - 0.45 л.
4.50 лв.


Лубрика Супер бензин 10W40 - 1 л.
Лубрика Супер бензин 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика ATF Dexron - 18 л.
Лубрика ATF Dexron - 18 л.
78.73 лв.


Лубрика Tурбо Дизел 10W40 - 1 л.
Лубрика Tурбо Дизел 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


ВходDesigned by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Как маслото предотвратява износването на двигателя ПДФ Печат Е-мейл

Желанието максимално да се увеличи експлоатационния срок на двигателя се явява нормално за всеки автолюбител. Проблемите с двигателя произтичат от  хлабините или от разрегулиране причинено от износване. Износването води до по-тежки последствия. То не настъпва изведнъж и по някои признаци може да се  определи кога двигателя е преодолял тази граница, която отделя естественото износване от интензивното, при която настъпва бързо и необратимо разрушаване на  двигателя. Главна причина за преждевременно износване се явява:

  • Сухо триене в детайлите - причина се явява липсата на  маслен филм, които  трябва да разединява всички възможни точки на триене. Това води до бързо разрушаване на метала. Освен това, рязко се увеличава температурата в зоната на „сухо триене”, което води до нагряване на метала и изменение на неговите свойства. Просто казано двигателя се оказва безвъзвратно „изхабен”. Кои са основните причини, водещи до „сухо триене”? Те винаги са две. Това е или много малко налягане в маслената система,  предизвикващо „маслен глад” или рязко динамично  натоварване водещо до пробив на масления филм.
  • Прегряване на двигателя - води до „разпукване” на някои детайли, например буталните пръстени, при които при прегряване хлабината е равна на нула и пръстените започват да се „впиват” в стените на цилиндъра, като се нагряват и престават да бъдат еластични и не  изпълняват своята основна задача – плътно да прилепват към стените на цилиндъра.

Не всички разбират колко опасни за двигателя са краткосрочните прегрявания. Най-уязвимо место се явява цилиндро-буталната група. Нейният запас по прегряване се определя от  хлабината в буталните пръстени, която е части от милиметъра.

Предполага, се че при нагряване на двигателя до работна температура тази хлабина се стреми към нула. Поддържане на нужната температура се осъществява от охлаждащата течност, която трябва непрекъснато да отвежда топлината от зоната на прегряване в радиатора. Ако се прекрати топлоотдаването само за няколко секунди може да се повиши температурата няколко пъти в камерата за изгаряне При това буталните пръстени заради по-малката си маса и геометрия се разширяват по-бързо от околните стени на  цилиндрите и се превръщат в своеобразен режещ инструмент.

Самите пръстени от прегряването губят своята еластичност, в резултат на това двигателя губи мощност, започва да гори моторно масло и трябва да се извърши капитален ремонт на двигателя. По наши наблюдения даже еднократно прегряване на  двигателя  не остава без последствия.  Затова при покупка на автомобил на старо трябва да се пита не на колко километра е автомобила, а прегрявал ли е двигателя. Особено това се отнася за съвременните автомобили, които са форсирани и следователно имат по-голямо напрежение при различни температурни режими.

Честа грешка на много автолюбители е желанието да достигнат до дома си, независимо, че стрелката на температурата на двигателя се намира в червената зона. Но не трябва да се забравя, че датчика за температурата се намира в зоната на радиатора. Сега да си представим, че поради една или много причини  движението на охлаждаща течност се забави или въобще се прекрати. В този случай в каналите охлаждащи цилиндрите веднага се образува парова тапа и температура за няколко секунди достига критически стойности, а в това време стрелката едва започва да се движе надясно. Още по-лошо стои това с автомобили, които имат индикация във вид на лампичка.

 

Търси продукт

Вашата кошница

VirtueMart
Кошницата Ви е празна.

Последни продукти

Антифриз концентрат G-12+
Антифриз концентрат G-12+
8.40 лв.
Антифриз концентрат GM-72 - 1 кг.
Антифриз концентрат GM-72  - 1 кг.
3.84 лв.

Реклама

Препоръчано:
Школа ИНТЕНЗИВ
Езиково и компютърно обучение на високо ниво.
Онлайн езиково обучение
Изучавайте в удобно за вас време от дома си
Интернет зоомагазин
Интернет зоомагазин
Габровският портал
Информация за града, много снимки, фирмена информация, реклама.
Зоомагазин
Най-добрият зоомагазин в Габрово
Ерозийни и CNC машини
Нови и втора употреба машини, гаранционен и извънгаранционен сервиз, резервни части.