Категории продукти

ПРОМОЦИИ

Лубрика ATF Dexron - 18 л.
Лубрика ATF Dexron - 18 л.
78.73 лв.


Лубрика Супер плюс 10W40 - 1 л.
Лубрика Супер плюс 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика Tурбо Дизел 15W40 - 1 л.
Лубрика Tурбо Дизел 15W40 - 1 л.
5.04 лв.


Лубрика DOT 4 - 0.45 л.
Лубрика DOT 4 - 0.45 л.
4.50 лв.


Лубрика Tурбо Дизел 10W40 - 1 л.
Лубрика Tурбо Дизел 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика Супер бензин 10W40 - 1 л.
Лубрика Супер бензин 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


ВходDesigned by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Справочна информация по СОТ ПДФ Печат Е-мейл

Смазочно-охлаждащите технологични средства представляват сложни многокомпонентни системи, предназначени за обработване на конструкционни материали (тук и по-нататък ще става въпрос за течни, маслени и емулсионни смазочно-охлаждащи течности (СОТ), известни още като смазочно-охлаждащи триботехнически течности.

Основно изискване на СОТ – намаляване на температурата в зоната на рязане, намаляване на износването на режещия инструмент, осигуряване на необходимото качество на обработваната повърхност и повишаване на производителността.

За различните процеси на обработка приоритетни се явяват едни или други технологични свойства, но всички съвременни СОТ трябва:

  • да отговарят на хигиенни и екологични изисквания;

  • да имат миещи свойства;

  • да отговарят на съвременните изисквания по оползотворяване на отпадъците и унищожаване на съдържащите вредни вещества;

  • да имат антибактериални и антикорозионни свойства.

По химически състав течните СОТ се делят на две основни групи: маслени и емулсионни.

Маслените СОТ представляват минерални масла с вискозитет 2-40 мм2/с при температура +50°С без добавки или с добавки с различни функционални изисквания: антифрикционни, противоизносни, противозадирни, антиокислителни, миещи, антипенни,  антикорозионни и други. Голяма част от маслените СОТ са готови за употреба и не изискват допълнителни мероприятия по изготвяне. Имайки добри смазочни свойства, този клас СОТ имат редица недостатъци: ниска охлаждаща способност, повишена изпаряемост, пожароопасност и висока цена.

Емулсионните СОТ могат да съдържат минерални масла, емулгатори, инхибитори на корозия, биоциди, противоизносно-противозадирни добавки, антипенни добавки, електролити, свързващи вещества (вода, спирт, гликоли и др.) и други органически и неорганически вещества. В зависимост от химическия състав всички емулсионни СОТ се делят на три типа: водоемулсионни, полусинтетически и синтетически. Всички емулсионни СОТ се предлагат във вид на концентрат за последващо приготвяне с водна емулсия. Най- разпространена концентрация на работната емульсия представлява 2-15% СОТ и останалото е вода. СОТ от този тип имат редица преимущества пред маслените: по-висока охлаждаща способност, пожаробезопасност и по-малка опасност за здравето на персонала.

Общи препоръки по избор и използване на СОТ

Изборът на тип и марка, както на емулсионни, така и маслени СОТ е сложна задача, която се решава индивидуално. При избор и експлоатация на СОТ специалистите обикновено се ръководят от препоръките по област на приложение, транспортиране, съхранение, приготвяне на работна емулсия (за емулсионите СОТ), контрол и коригиране на качеството, утилизация, охрана на труда при работа. За конкретни процеси на металообработване СОТ се избират в съответствие с типа на операция, способността на подаване на течността в зоната на обработване, характеристиката на обработвания материал, оптималното съотношение цена и качество и т.н.

Правилнят избор:

  • осигурявяа технологическа ефективност;

  • дава икономия на СОТ;

  • подобрява санитарно-хигиеничните условия на труда.

Технологическата ефективност и срока на служба на СОТ в значителна степен определя културата на използване на смазочно-охлаждащите средства, което предполага подготовката на системата на подаване на СОТ преди зареждането (почистване, промиване, дезинфекция), контрол и своевременен корекция на качеството в процеса на експлoатация. Най-ефективни мероприятия по почистване на СОТ от механически примеси се провежда с помощта на сепарация.

При високи технологически свойства на СОТ и при съблюдаване на всички норми и правила на експлоатация и добро почистване СОТ може да има продължителен експлоатационен период.

 

 

Търси продукт

Вашата кошница

VirtueMart
Кошницата Ви е празна.

Последни продукти

Антифриз концентрат G-12+
Антифриз концентрат G-12+
8.40 лв.
Антифриз концентрат GM-72 - 1 кг.
Антифриз концентрат GM-72  - 1 кг.
3.84 лв.

Реклама

Препоръчано:
Школа ИНТЕНЗИВ
Езиково и компютърно обучение на високо ниво.
Онлайн езиково обучение
Изучавайте в удобно за вас време от дома си
Интернет зоомагазин
Интернет зоомагазин
Габровският портал
Информация за града, много снимки, фирмена информация, реклама.
Зоомагазин
Най-добрият зоомагазин в Габрово
Ерозийни и CNC машини
Нови и втора употреба машини, гаранционен и извънгаранционен сервиз, резервни части.