Категории продукти

ПРОМОЦИИ

Лубрика Супер плюс 10W40 - 1 л.
Лубрика Супер плюс 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика Tурбо Дизел 15W40 - 1 л.
Лубрика Tурбо Дизел 15W40 - 1 л.
5.04 лв.


Лубрика Tурбо Дизел 10W40 - 1 л.
Лубрика Tурбо Дизел 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика ATF Dexron - 18 л.
Лубрика ATF Dexron - 18 л.
78.73 лв.


Лубрика Супер бензин 10W40 - 1 л.
Лубрика Супер бензин 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика DOT 4 - 0.45 л.
Лубрика DOT 4 - 0.45 л.
4.50 лв.


ВходDesigned by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Как маслото влияе на икономията на гориво ПДФ Печат Е-мейл

Намаляването на потреблението на гориво се явява една от главните задачи на всеки шофьор. Но освен желание да се икономисат пари, необходимостта в намаляването на потреблението на гориво съвпада и с по-широки икономически грижи и проблема с опазването на околната среда. Сведенията за това, че маслата могат да съдействат при намаляването на потреблението на гориво и изхвърлянето на вредни емисии, едва сега започва да оказва влияние на съзнанието на шофьорите. Но този факт отдавна е добре известна в автомобилната промишленост и в сектора на икономиката (транспортния сектор и превоза на хора).

      Тук ще разгледаме въпроса за това как фирмите производители на масла реагират на изискванията на автомобилните фирми за разработване на гориво-спестяващи масла.

Намаляване на триенето

      Преди още смазочния материал да стигне до стадии на разработване се провеждат предварителни изследвания. На този етап се решава, в какво направление да се провежда изследването. 

Триене в двигателя

Използват се различни методики на въздействие на маслото на намаляване на триенето в двигателя, но всичко зависи от това, как ще се разпредели триенето в двигателя. В него има три зони, които най-силно са подложени на триене:

  • Клапаните и лагерите на разпределителния вал.
  • Буталата, буталните пръстени и втулките на цилиндрите.
  • Коляновия вал и мотовилките.

Маслото се намира между движещите се повърхности, където става износване и се наблюдава триене. За да се намали триенето до минимум и за да се гарантира, че остатъчното триене няма да разруши детайлите на двигателя в маслото се слагат добавки, които предпазват детайлите от износване и съкращават триенето. Тези добавки образуват защитен филм, който се казва "трибофилм". Този филм се активизира в условия на смесено триене или свръх високо триене. От гледна точка на хидродинамиката, този маслен филм, предпазва две триещи се повърхности от съприкосновение едно в друго. Тук от голямо значение е вискозитета на маслото.

Болшинството моторни масла съдържат полимери, у които се наблюдава не-Ньютоновски реологически свойства. За да се установи, какъв трябва да бъде вискозитета в реални условия, ние трябва да знаем не само температурата, но и  скоростта на преместване и плътността на защитния маслен филм.

Тестване

За да подобрим знанията си за връзката между състава на моторното масло и триенето в двигателя, преди всичко е необходимо да се направи тест с използването на различни лабораторни макети. Някои макети се използват само за изследване на определен вид триене, а други са проектирани за изследване на конкретни детайли на двигателя. 

Какви масла и добавки се използват за достигане на най-добри резултати?

Оптималният вискозитет на маслото е важен показател от гледна точка на икономия на енергия. Вискозитетът зависи от температурата, скоростта на преместване и налягането на изследваната повърхност. Трудно е да се проконтролира съхраняването на оптимален вискозитет при всички режими на работа на двигателя. „Стареенето” на маслото също така оказва влияние на вискозитета на маслото.

В някои случаи се наблюдава значително "гранично триене", което също трудно и обективно можем да измерим. Всички тези свойства на маслото трябва да останат неизменни колкото се може по-дълго време, докато не се извърши смяна на маслото.

Ето как може на кратко да се сумира влиянието на всеки компонент на маслото на неговата способност да икономисва гориво:

  • Базови масла: изхождайки от това, че  вискозитетния индекс на базовото масло трябва да бъде колкото се може по-висок, но от друга страна трябва да бъде и с добра течливост и в  него се добавят полимерни материали, увеличаващи вискозитета. Базовото масло не трябва да се поддава на окисление.
  • Полимерите подобряват вискозитетния индекс: полимерите могат да се различават, когато става въпрос за скорост на преместване. Осъществяването на ефективен контрол над скоростта на преместване има голямо влияние в намаляването на хидродинамичното триене. Необходимо е също така да се знае, че полимерите  са чувствителни на изменението на температурния режим на работа на двигателя.
  • Дисперсанти. Имат висока молекулярна  маса, те оказват аналогично действие на маслото, като полимерите. Правилният подбор на дисперсантите е важен за контрола на вискозитета, особено в студен климат. Дисперсантите могат да  влияят на процеса на изменение на вискозитета на маслото с течение на времето.
  • Анти-окислителните  добавки и детергенти помагат на  маслото да съхрани своите свойства по време на целия цикъл на работа. В същото време се провеждат изпитания с цел да се намерят компоненти, които да удължат експлоатациония период на маслото.
  • Противо-износните добавки, дисперсантите и детергентите взаимодействат с модификаторите на триенето и помагат за образуването на смазващ филм на повърхността на триещите се детайли.
 

Търси продукт

Вашата кошница

VirtueMart
Кошницата Ви е празна.

Последни продукти

Антифриз концентрат G-12+
Антифриз концентрат G-12+
8.40 лв.
Антифриз концентрат GM-72 - 1 кг.
Антифриз концентрат GM-72  - 1 кг.
3.84 лв.

Реклама

Препоръчано:
Школа ИНТЕНЗИВ
Езиково и компютърно обучение на високо ниво.
Онлайн езиково обучение
Изучавайте в удобно за вас време от дома си
Интернет зоомагазин
Интернет зоомагазин
Габровският портал
Информация за града, много снимки, фирмена информация, реклама.
Зоомагазин
Най-добрият зоомагазин в Габрово
Ерозийни и CNC машини
Нови и втора употреба машини, гаранционен и извънгаранционен сервиз, резервни части.