Прилепване на пластмаса в хода на екструзия. Как покритията MODENGY решават този проблем?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Eкструзията, като основен метод за обработка на полимери

Полимерите са материали, които са изградени от дълги, повтарящи се вериги от молекули.В зависимост от вида на частиците и вида на тяхната връзка, те имат уникални свойства.Някои полимери са еластични, огъват се и се разтягат (например гума, полиестер).Други са твърди (епоксиди, органично стъкло).

Циркулиращи масла

Днес терминът "полимери" се използва по-често за обозначаване на синтетични пластмаси.Изключително трудно е да се намери такава сфера на живот, където тези материали не се използват в съвременния свят.

Пакети, пластмасови бутилки, текстилни влакна, телефони, компютри, играчки, части за автомобили - всички тези предмети и устройства са направени с помощта на полимери.

В производството най-често се използват полиетилен и полипропилен.Те лесно приемат необходимата форма, леки са не са подложени на корозия и вредното въздействие на химикалите.

За да придадат на полимерните суровини (пръчки, гранули) желаната форма, предприятията използват метода на екструдиране.Екструдерите омекотяват твърдия материал и го избутват през профилиращ инструмент (глава), чието напречно сечение съответства на конфигурацията на бъдещия продукт.

Проблем с прилепването на пластмасата и решаването му

Основният проблем, с който се сблъскват предприятията в производството на полимерни продукти е залепването на пластмаса към формовъчните елементи.Това води до:

 • Повишено нагарообразуване
 • Нестабилен топлообмен между контактните повърхности
 • Повреда на формиращата глава, прес-формата, филера
 • Затруднено отделяне на изделията

Машинни и редукционни масла

Качеството на готовия продукт зависи от надеждната и стабилна работа на екструзионното оборудване. Лошата производителност на машината поради залепване на суровини причинява неуспехи в работата на цялата линия, води до намаляване на качеството на продукта и увеличаване на броя на бракуваните продукти и увеличава разходите на предприятията за рециклиране.

Проблемът със залепването на пластмаса днес обаче не е непреодолим. Един от най-ефективните методи за избягване на появата му беше предложен от руската компания „Moденжи“.

MODENGY антиадхезивните и незалепващи покрития осигуряват стабилна работа на екструдерното оборудване и имат редица предимства пред традиционните смазочни материали:

 • Притежават уникални разделителни свойства
 • Функционират в широк температурен диапазон: от -75 °С до +350 °С
 • Не се разрушават във влажна среда
 • Устойчиви са на агресивни химически вещества
 • Издържат на дълги механични въздействия
 • Демонстрират висока износоустойчивост при циклични натоварвания
 • Имат дълъг експлоатационен срок

За защита на формовъчните елементи на екструзионното оборудване се използват покрития MODENGY 1007 и MODENGY 1014. Те се нанасят върху повърхности чрез пръскане.След втвърдяване течните покрития създават сух незалепващ слой върху детайлите, чиито основни компоненти са частици от твърди смазочни материали (графит, политетрафлуоретилен, молибденов дисулфид). И двете покрития са устойчиви на абразия и разрушаване под въздействието на агресивни среди (включително почистващи разтвори).

MODENGY 1007 е сиво-черно покритие на основата на графит.Притежава висока износоустойчивост и способност да стабилизира ефективно топлопреминаването върху контактните повърхности.Материалътсе полимеризира за 20 минути при нагряване до +200 °C.

MODENGY 1014 е покритие на базата на политетрафлуоретилен (PTFE) и молибденов дисулфид.Благодарение на отличните си незалепващи свойства, улеснява отделянето на продукти от форми.Съставът се втвърдява при +200 °C за 40 минути.

Използването на назованите покрития позволяват:

 • Да се минимизира риска от нагарообразуване
 • Да предотврати залепване на полимерна суровина на инструмента
 • Да повиши качеството на изделията
 • Да се съкрати количеството на брака
 • Да намалят енергийните разходи
 • Да се намали риска от извънпланово спиране на оборудването за ремонт

Поради малката си дебелина (15-25 микрона), покритията MODENGY не пречат на топлопреминаването между повърхностите на оборудването.Еднократно нанасяне на материалите е достатъчно за целия експлоатационен живот на екструзионните машини.

 

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.