Антифризът изчезва, но петна няма

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Падане нивото на всяка течност в автомобила, в това число и антифриз – това е сериозна повреда, която изисква незабавно вмешателство. Ако има течове, то особен проблем с диагностиране и ремонт не възникват. Но често има случаи, когато охлаждащата течност изчезва от резервоара и изобщо няма признаци на изтичане и не е ясно какво да се прави в такава ситуация.

В тази статия ние ще се опитаме да кажем, какво да се прави, кога и къде изчезва антифриза и какво да се прави.

На какво влияе нивото на антифриза?

Антифризът циркулира в охлаждащата система по различни тръби и канали. Преди двигателят да достигне работна температура, охлаждащата течност тече в малък кръг. При достигане на температура +90 °C се включва термостат, който пуска антифриза по голям кръг.

В процеса на работа антифриза се разширява, увеличавайки обема си с 3-5 %. Излишъкът се отправя в разширителен съд. При охлаждане течността се свива, а излишъка отново постъпва в двигателя. Това предотвратява образуването на парови задръствания, което се отразява негативно на работата на силовия агрегат, а също така поддържа оптимално ниво на охлаждащата течност.

Но ако нивото на охлаждащата течност е под нормата, става нарушаване на температурния режим на двигателя. В резултат на това главата на цилиндрите прегрява, в нея се образуват пукнатини и маслените и охлаждащи канали се разрушават. Това може да се определи по падане на компресията и мощността на двигателя, увеличен разход на гориво и други фактори, които могат да доведат до сериозни повреди.

Ако антифризът е повече от нивото, определено от производителя, налягането в охладителната система се повишава, което води до течове на маркучи, радиатор или от капачката на разширителния резервоар. При контакт на студена течност с радиатора става рязък температурен пад. В някои случаи от това могат да се образуват пукнатини.

Ето защо нивото на антифриз трябва да се спазва стриктно, тъй като излишъкът или липсата на охлаждаща течност в системата води до тъжни последици за двигателя на автомобила.

Основни признаци за теч на антифриз

За начало да разберем, как се определя, че антифриза действително изчезва. На това може да указват следните признаци:

 • Постоянно падане нивото на охлаждащата течност
 • Не работи/лошо работи парното
 • Прегряване на двигателя даже при малки разстояния
 • Пара от капачката на разширителния съд с антифриз
 • От изпускателната тръба излиза бял дим, който е особенно забележим в топлото време на годината
 • Сладка миризма в салона на автомобила
 • Поява на емулсия в разширителния съд на охлаждащата система
 • Наличие на петна на корпуса на радиатора, тръбите, разширителния съд на охлаждащата система, двигателя и т.н.
 • На таблото се появява знак за прегряване, стрелката на температурата на охлаждащата течност стои на отметка максимум или близо до нея
 • Пара изтича при отваряне на капачката на разширителния съд.
 • Поява на следи от маслена течност под автомобила

Тези признаци могат да се проявят както поотделно, така и по сложен начин, което от своя страна може да показва продължителна неизправност на охладителната система.

Очевидни причини

Първата причина, поради която антифризът може да изчезне е теч от радиатора на двигателя.Това е много лесно да се определи - просто го огледайте и разгледайте и петна под колата.Ако има пукнатина в радиатора, на повърхността му ще има капки

антифриз.

Същото важи и за радиатора на печката.Но в този случай неизправността е малко по -трудна за диагностициране, тъй като антифриза ще капе върху пода на колата.Но има косвени признаци, които могат да показват повреда на радиатора на печката: сладка миризма в колата, стъклата се замъгляват дори при сухо време, наличие на мазно покритие върху стъклото.

Циркулиращи масла

Под категорията на очевидните причини попадат маркучи и тръби от охлаждащата система. Първите са особено засегнати, тъй като при загряване на двигателя те се разширяват всеки път, а когато се охладят, те се стесняват.Рано или късно това води до тяхното увреждане и дори малка пукнатина постоянно ще оставя антифриз.

Друга причина за изтичане на антифриз е неизправността на помпата или термостата.Това са два блока, които са отговорни за циркулацията на потока на охлаждащата течност в системата.Обикновено течът се открива там, където пластмасовите и металните компоненти на кутията се съединяват.

Повреда на разширителния съд и капачката, също ще водят до изтичане на антифриз.Ако капачката не поддържа налягане, охлаждащата течност може да се разлее при нагряване.Освен това самият резервоар може да се спука, т.ктой е пластмасов.И ако капачката е дефектна в същото време, тогава той лесно може да бъде разкъсан.

Всички тези причини се явяват основни, затова задължително следва да се проверяват в началото.

Как  да видим теча?

Преди ремонт или смяна на излезли от строя детайли е нужно ясно да разберем, къде именно е теча.

Най -лесният начин за откриване е чрез визуална проверка.Това ви позволява лесно да идентифицирате зоните, по петна от протичане.Най -често това са тръби и гумени елементи на системата.Ако не могат да бъдат открити течове, трябва да се провери целостта на други елементи на охладителната система.

Следващият лесен начин е да използвате картон.Голям лист от този материал се поставя под колата по време на дългосрочно паркиране.Дори при малък теч върху него ще паднат капчици антифриз, но след това, на мястото на капчиците, ще бъде възможно да се определи откъде идва течът.

Проверката на свързващите скоби също е полезна.Често се случва, че поради тяхното отслабване охлаждащата течност започва да изтича.Но дори и да не става въпрос за тях, скобите трябва да бъдат стегнати с цел профилактика.

Ако всички горепосочени стъпки не помагат за определяне на теча, продължете да инспектирате разширителния съд.Необходимо е да се почисти от замърсявания и след това, след като загреете двигателя, вижте дали има петна по повърхността на резервоара.

Има и друг начин за проверка.Демонтирайте разширителния съд и излейте охлаждащата течност от него.След това свържете помпа с манометър и създайте вътрешно налягане от 1 бар през капачката.Ако налягането спадне, резервоарът изтича.Същото може да се направи без премахване на съда.Когато се приложи излишно налягане върху системата, има вероятност течът да се прояви по -бързо.

Друг начин за откриване на теч е използването на специална флуоресцентна добавка.Това е състав, който при излагане на ултравиолетова светлина започва да свети.Можете да го намерите на всеки пазар за автомобили.Към антифриза се добавя UV течност и се проверяват предполагаемите места на теч, докато двигателят работи.Този метод е най -ефективният, тъй като ви позволява да идентифицирате дори малки течове и скрити от обичайната визуална проверка на мястото.

Следва да се отбележи, че много съвременни антифризи вече съдържат флуоресцентни добавки.

Как да се отстрани?

Ако спадът в нивото на охлаждащата течност е причинен от една или повече от причините, описани по -горе, тогава има две възможности за действие: ремонт или подмяна на износени части.Само радиаторът и печката на двигателя подлежат на ремонт.Ако възстановяването е невъзможно, те се заменят с нови.

А разклонителни тръби, маркучи, тръбички, разширителен съд с капачка, термостат и помпа практически не се препоръчват и е целесъобразно да се заменят.

Какво да парим, ако антифриз изчезва, а следи от течове няма?

А ако след оглед на всички възможни места, от къде може да се тече антифриз, нищо не е забелязано, но охлаждаща течност се губи?

Факт е, че освен отворени течове, може да има и скрити, които са много опасни.Двигателят е композитна конструкция, която условно може да бъде разделена на блок и глава на блока.Между тях се намира уплътнение (гарнитура) на главата на цилиндъра, което действа като уплътнител.

В блока и самата глава има канали, по които циркулира антифриз, охлаждащ двигателя.Това ви позволява да поддържате работната температура на двигателя с вътрешно горене в района на 90-100 ° C.Съответно, при липса на охлаждаща течност, температурата на двигателя се повишава значително, което води до неприятни последици, до подмяната на силовия агрегат.

Електроизолационни масла

Самият антифриз също преминава през уплътнението, в което има специални канали.Ако уплътнението на главата на цилиндъра е повредено, не приляга добре или е напълно дефектно, тогава плътността на каналите се нарушава и охлаждащата течност може да влезе в цилиндрите на двигателя, след това в горивната камера и изпускателната тръба.В този случай нивото на антифриз постоянно ще намалява и няма да откриете видими течове.

Определяне на такива скрити течове може по следните признаци:

 • Гъст бял дим от изпускателните тръби
 • Повишено ниво на масло в двигателя
 • Охлаждащата течност постоянно ще изчезва от разширителния съд

      • Моторното масло ще бъде оцветено с антифриз, както е показано с мехурчета

Тези знаци показват, че експлоатационният живот на уплътнението е приключил и то трябва спешно да се смени.Ако отложите тази процедура, антифризът може да попадне в моторното масло.Това може да доведе до по -сериозни проблеми от смяната на уплътнението.

Маслото се смесва с охлаждащата течност и се превръща в емулсия, в резултат на което всички канали са запушени.То няма да може да осигури нормално смазване на цилиндрите на двигателя, което ще доведе до износване на буталните пръстени.В допълнение, такава емулсия запушва каналите на коляновия вал.

Това е основната скрита причина, поради която нивото на антифриз може да спадне и няма да има видими следи.Охлаждащата течност в двигателя обаче циркулира през други канали на системата и тук също присъстват уплътнения, които се износват, което води до течове.

Как да се борим със скритите причини?

Синтетично моторно масло премиум клас за тежконатоварени дизелови двигатели на товарни автомобили.
Производител: Total
92.40 ЛВ
Моторно масло от ново поколение, специално разработено за двигатели PEUGEOT и CITROEN.
Производител: Total
95.04 ЛВ
Ако има съмнение за скрит теч, уплътнението на двигателя трябва да се смени.Именно то в много случаи е източникът на подобни проблеми.Ако не, отварянето на двигателя ще разкрие какво е причинило скрития теч.Понякога това може да се дължи на пукнатини в блока на цилиндрите или по друга причина.

Процедурата по смяна изглежда сложна, но да се изпълни може практически всеки автособственик със собствени сили.

Първо трябва да закупите уплътнение, което отговаря на съществуващия ви двигател.След това демонтираме капака на главата на цилиндъра.Обикновено се закрепва с 8-12 болта.Първо, трябва да премахнете свързаните с него тръби, въздушния филтър и други елементи, които ще се намесват в бъдеще.След това развиваме главата на самия блок.Болтовете, с които е фиксиран, трябва да бъдат плътно затегнати.Ето защо, ако някой от тях се поддава лесно, струва си да го разтегнете.Може би изтичането е станало точно заради него.

Ако това действие не помогне, демонтирайте главата.На този етап вече ще бъде възможно да се открие теч.Сменяме старото уплътнение с ново и сглобяваме всички части в обратен ред.Особено внимание трябва да се обърне на затягането на главата на цилиндъра.Извършва се в шахматен начин с помощта на динамометричен ключ, благодарение на който моментът на затягане може да се регулира.

За да обобщим горното, трябва да се каже, че изтичането на антифриз е често срещан проблем, с който всеки собственик на автомобил може да се сблъска.Никой не е защитен от спукана тръба, напукан резервоар или износване на уплътнението на двигателя.Най -важното в тези ситуации е да не забавяте откриването и отстраняването на неизправности.В противен случай всичко това може да доведе до сериозни щети и високи парични разходи.

Също така не трябва да пренебрегвате баналната превантивна проверка на охладителната система.В повечето случаи течовете могат да бъдат предотвратени, преди да станат истински проблем.

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.