Oбзор на моторно масло Shell Helix HX8 5w40

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Синтетичните моторни масла в последните години набират популярност и изместват минералните. Трябва да се казже, че и у едните и у другите има своя сфера на използване и свои потребители. Въпреки това, повечето съвременни превозни средства, предназначени за тежко градско шофиране, изискват най-съвременни смазочни материали за да се увеличи максимално защитата на двигателя от износване. Чистата «синтетика» прекрасно подхожда под това определение.

Направляващи на металорежещи

Shell Helix HX8 5w40 – продукт от работата на учените от компанията Shell, произведен по технологията PurePlus на основа природен газ. Това е един от най-ярките представители на синтетичните моторни масла последно поколение. В статията ние ще разгледаме подробно неговите характеристики, свойства и преимущества.

Гама масла Shell Helix

Много автособственици предпочитат използване на моторни масла от известната гама Shell Helix. Всички те се явяват всесезонни, отлично справящи се с отлагания на детайлите на двигателя и предупреждават за преждевременно износване на силовия агрегат.

Друго несъмнено предимство на маслата Shell Helix е способността им да пестят гориво, да не отделят въглероден окис поради висока температура на възпламеняване и да не замърсяват околната среда с хлор по време на изхвърлянето.

На пълна синтетична основа се произвеждат маслата Shell Helix Ultra и Shell Helix HX8. Най-популярни се явяват масла с вискозитет 5w40.

Те имат минимални отличия, затова много автособственици се чудят, коя от марките да изберат – Shell Helix Ultra или Shell Helix HX8.

Shell Helix Ultra 5w40

Shell Helix Ultra 5w40 се отнасят към моторните масла от ново поколение, способни да осигурят на двигателя на автомобила ефективна защита от износване и корозия. Неговите изключителни технически характеристики се запазват през целия експлоатационен период.

Разработчиците на Shell Helix Ultra са използвали две собствени технологии едновременно: Shell Pure Plus и Active Cleansing Technology. Първата разглежда метода газ-течност конверсия GTL (Gas-to-liquids). Чрез многостепенна трансформация на природен газ (насищане на метан с чист кислород, синтез, хидрокрекинг) се организира серийното производство на най -чистото базово масло.

Комплексът от присадки Active Cleansing пуска технологичен процес на активна очистка на двигателя от вредни отлагания, негативно влияещи на неговата работа.

В сравнение с аналозите, Shell Helix Ultra 5w40 има ниска летливост при високи температури, отлично изпомпване при студено време и максимална устойчивост на окисляване и разграждане.

Тестовете на редица нови автомобилни двигатели, използващи Shell Helix Ultra, са доказали способността му да осигурява максимално почистване и защита от корозия на компонентите на силовите агрегати.

Shell Helix HX8 5w40

Моторното масло Shell Helix HX8 5w40 се произвежда също с метода GTL-хидрокрекинг, както и Shell Helix Ultra 5w40. Това превръща природния газ във висококачествен продукт без сяра, съдържащ въглерод, който осигурява максимална защита на двигателя при всички условия на работа.

Използването на почистващи добавки Active Cleansing позволява не само да се предпазят частите на силовия агрегат от образуването на въглеродни отлагания и утайки, но и да се отстранят съществуващите замърсители чрез филтър, превръщайки ги във фина суспензия. Поради способността да се освобождава от вредните примеси, Shell Helix HX8 5w40 запазва смазващите си характеристики за дълго време, без да губи основните си свойства.

Въпросното масло не е много податливо на ниски температури, поради което запазва вискозитета си дори в северните ширини.

Shell Helix HX8 5w40 способства за икономичен разход на гориво в бензинови и дизелови двигатели на всякакви модификации, без филтри за твърди частици. Маслото е съвместимо също така със силови агрегати, работещи на:

 • Сгъстен природен газ
 • Биоетанол или биодизелово гориво
 • Смес на бензин и етанол

Пневматични системи

Едно от преимуществата на моторното масло Shell Helix HX8 се явява неговата универсалност и способност да се справя със своите задачи при всякакъв стил на шофиране. Защитните способности на маслото не намаляват при задръствания в градовете (с чести спирания и резки стартирания), както и в моменти на високоскоростни натоварвания по магистралите.

Характеристики масла Shell Helix HХ8 5w40

Маслото Шелл Хеликс HХ8 5w40 съответства на съвременните допуски ACEA A3/B3, A3/B4 и API SN/CF. Oдобреноe зaизползване в автомобили:

 • Fiat: 9.55535-N2, 9.55535-M2
 • Mercedes-Benz: MB-Approval 229.3
 • Renault-Nissan RN: RN0700, RN0710
 • Volkswagen, Audi, Skoda: 502.00, 505.00.

Преимущества на Shell Helix HX8 пред конкурентите

Уникалната производствена технология и високите производствени стандарти на Shell Helix 5w40 HX8 отличават този продукт от други материали със сходни характеристики.

Многочисленни тестове и лабораторни изследвания доказват неговата ефективност, а отзиви на потребители само подтвърждават отличното качество.

Автособственици, използващи масло Shell Helix HX8 5w40, отбелязват:

 • Почистване детайлите на двигателя от замърсяване и съхраняване на чистота
 • Намалено износване на компонентите на силовия агрегат и удължаване на експлоатациония му срок
 • Икономично използване на маслото благодарение на неговото ниско изпарение
 • Намален разход на гориво
 • Еднакъв вискозитет на маслото извън зависимост от условията на експлоатация на автомобила
 • Възможност за използване на маслото за болшинството марки двигатели
 • Намален шум и вибрации на силовия агрегат в следствие на намалено триене на детайлите
 • Кондициониране на двигателя

Shell Helix HX8 Synthetic, като подобрена модификация на Shell Helix HX8

Тази разновидност на смазочния материал се отличава от предишния вариант по подобрените свойства и допуски.

В неговия състав няма вредных примесей (серы, фосфора и золы), что делает нефтепродукт безопасным для окружающей среды.

Изцяло синтетичното съединение е по -устойчиво на трудни условия на работа: с чести климатични промени и несъвършени пътища.

Shell Helix HX8 Synthetic 5w40 осигурява бърза циркулация в студено време, предпазвайки двигателя от сухо триене.

Към преимуществата на нефтепродукта се отнасят по-високия кинематичен вискозитет и увеличения интервал на смяна.

Моторното масло подхожда за бензинови двигатели, експлоатацията на които предполага екстремален стил на шофиране и работа на повишени обороти.

Как да отличим фалшификата?

Моторното масло Shell Helix HХ8 5w40 е популярен продукт, отдавна заемащ първите места по рейтинг на продажби. Естествено, че всяка известена стока е мишена за фалшификация.

За да не станете жертва на измама, се препоръчва да купувате масло Shell само в сертифицирани магазини или на едноименни бензиностанции (можете да се запознаете с тяхното местоположение на официалния уебсайт на производителя).

От 2016 година маслата Шелл НХ8 се наливат в сиви съдове от нов образец – с обновен дизайн на етикети. Ето основните признаци на оригиналния продукт:

 • Гладкна тубичка с мерна скала, без груби шевове и прочие несъвършенства
 • Плътен и равно залепен качествен етикет с добре четящ се текст, напечатан без грешки
 • Ясен, неомазнен batch-code на этикета с указан номер на партида, дата и място на наливане
 • Огледално (не блестящо) на прах върху етикета с името на технологията за почистване
 • Капачка със същия цвят, както на тубичката
 • Холограма на капачката
 • 16-цифрен цифров код и QR-код със защитен стикер за проверка на истиността на маслото

Проверката за оригиналност на продукта се осъществява на официалния сайт на Shell, чрез въвеждане на цифров код или сканиране на QR-код.

При подтвърждаване на оригиналност на маслото системата дава съответно съобщение. Ако сте станали притежател на фалшив продукт, то ще бъдете препратен на главната страница на сайта.

И последен съвет: при покупка на масло внимателно разгледайте щрих-кода, който е на всеки съд. Независимо от страната на производство, той трябва да започва с цифра 5 и 0. От всички страни на щрих-код трябва да има бяло поле (на фалшификата често отсъства горна лента).

Извод

Смазочните материалы Shell са известни в целия свят. Те удължават живота на двигателя, подобряват работата на двигателя и спестяват гориво и пари за водача.

Всичко това е актуално в този случае, ако маслото е избрано в съответствие с препоръките на производителя на автомобила, които могат да бъдат намерени в ръководството на автомобила.

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.