Как правилно да проверим нивото на маслото в двигателя

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

За важността на такъв показател, като ниво на масло в двигателя са чували всички автособственици. Стабилната работа на силовия агрегат зависи не само от качеството, но и от количеството смазочна течност. Недостатък или излишък от масло водят до сериозни проблеми.

Как да проверим нивото на маслото в двигателя и какво да правим, ако то не съответства на нормата? На тези и други въпроси ще отговорим в статията.

Какв ниво на масло трябва да бъде в двигателя?

Машинни и редукционни масла

Ниско ниво на моторно масло води до маслен глад, защото детайлите на двигателя не получават достатъчно смазване или не смазват въобще.

В резултат температурата вътре в силовия агрегат достига критични значения, увеличава се износването на двигателя, възниква риск от заклинване на бутала и клапани.

Много водачи считат, че излишното масло не може да навреди на двигателя, Но това не е вярно. Високото ниво моторна течност е не по-малко опасно, защото маслото бързо се разпенва и образува нагар в цилиндрите.

Следователно, нивото на маслото в двигателя трябва да съответства на нормата. Тя е различна за всеки силов агрегат, така че е важно собствениците на автомобили да знаят препоръките на производителя и редовно да проверяват количеството масло с помощта на специална пръчка за измерване.

Ако е достатъчно да се наливат 3,5-4 литра масло в руски автомобили с обем на силовия агрегат 1,8-2,4 кубика, то при европейски автомобили с 2,4-кубиков двигател ще са необходими още половин литър (поне 4,1-4, 3 л).

За това, какво ниво на масло се явява нормално, четете по-нататък.

Датчик за ниво на масло

Съвременните автомобили имат датчик за ниво на масло (ДНМ). Той се разполага недалеч от масления филтър и в случай на критично намаляване нивото на смазочната течност отправя сигнал на приборния панел.

Принципът на работа на ДНМ се основава на измерване съпротивлението на тока. Ако в резервоара има достатъчно масло и сензорът е напълно потопен в него, токовото съпротивление е по -високо. При ниско ниво на маслото прибора остава сухо, а съпротивлението на тока пада.

 

Признаци и последствия от несъблюдение на нужното ниво на маслото

Много ниско ниво на масло

 

За това, че нивото на маслото в двигателя е много ниско, свидетелства сработването на съответния датчик. Достигане до такава ситуация е крайно опасно, защото масления глад води до износване на детайли на двигателя и неминуем капитален ремонт.

Текстилни масла

Ненавреме приети мерки по повишаване нивото на маслото могат да доведат до много неприятни последствия:

 • Заклинване или прегъване на разпределителния вал
 • Разрушаване на клапани и бутала
 • Заклинванване на лагери
 • Деформация и чупене на мотовилката
 • Поява на дълбоки грапавини вътре в цилиндрите
 • Усилено износване на всички детайли на двигателя

Липсата на смазване може да се определи чрез намаляване на мощността на силовия агрегат, постоянното му прегряване, появата на удари и външен шум.

Много високо ниво на маслото

Ако нивото на маслото в двигателя е по -високо от необходимото, то прелива при нагряване, замърсява отделението на двигателя, навлиза във всмукателния колектор и вентилационната система.

В резултатсе увеличава налягането на уплътнителните елементи, те губят своята ефективност и се разрушават.

Други последствия от излиишното ниво на масло в двигателя:

 • Образуване на нагар на стените на горивната камера и буталата
 • Влошена работа на изпускателната система, увеличени количества вредни отработени газове, влияещи на здравето на човек и атмосфера
 • Попадане на масло на запалителните свещи и тяхното износване
 • Увеличено потребление на масло и разход на гориво

Как правилно се извършва измерване?

Съвременните автомобили са оборудвани с най-съвременни електронни системи, но тестването на маслото все още се извършва ръчно с помощта на специална пръчка за измерване.

Обикновено се намира близо до тапата за пълнене на масло, в запечатан отвор вдясно или вляво от двигателя. Ако не можете да намерите измервателната пръчка на това място, обърнете внимание на блока на цилиндъра - от него може да стърчи червена, жълта или оранжева дръжка.

На измервателната пръчка са нанесени отметки «min» и «max», указващи на минимално и максимално количество масло. Те могат да бъдат нанесени различно: във вид на надписи, точки или ленти.

Самата процедура по проверка е несложна и не отнема много време. Въпреки това, за да бъдат показанията възможно най-точни е необходимо да се спазват основни правила: преди да се измери нивото на маслото, поставете колата на равна повърхност и не охлаждайте двигателя, така че течността да не промени своята вискозитет.

Някои европейски силови агрегати разглеждат проверка на масло, както в загрято, така и в студено състояние. Те имат специални отметки – cold и hot.

Обърнете внимание, че да се измерва нивото на маслото веднага, след като двигателя е изгасен е неправилно, защото течността трябва да успее да изтече в картера. Това заема примерно 10 минути.

Колко масло трябва да има на пръчката?

Както вече бе отбелязано, най-достоверен резултат при измерване нивото на маслото се получава на загрят двигател. Измервателната пръчка се изважда от отвора, избърсва се с чиста кърпа без власинки и се потапя в отделението за масло за 5-10 секунди. След това пръчката се вади и оценява.

Оптимална се явява отметка на ниво масло, намираща се примерно по-средата между минималния и максимален праг.

Замерване в бензинови и дизелови силови агрегати става еднакво. И двата са двигатели с вътрешно горене, така че имат един и същ принцип на работа със смазване.

Не е излишно да се провери и качеството на смазочната течност. Тя не трябва да е излишно тъмна и да има следи от емулсия. Ако това се наблюдава, то масло и филтър ще трябва да се сменят.

Какво да правим, ако измервателната пръчка е счупена?

Някои автолюбители се сблъскват със супена пръчка. Такава ситуация макар и не толкова сериозна, но създава нерви.

Aко се счупи долната част на измервателната пръчка за смяна на маслото ще ви трябва специалист с вакуумна помпа.

Ако дръжката се счупи, то цялата пръчка остава вътре; можете да я извадите с помощта на тънка медицинска пинсета, клещи с тесен връх или специална магнитна пръчка.

В случай на повреда, можете да опитате да поставите еластична гумена тръпа. Входът трябва да е плътен, така че частта да не зпада при вдигане.

Циркулиращи масла

Ако никоя от горните опции не помогна, опитайте да премахнете металната тръба, в която пръчката е поставена напълно. Следвсички манипуляции съберете конструкцията, не забравяйки да обърнете внимание на херметичността.

За проверка нивото на маслото се препоръчва използване на оригинална пръчка, посочена в ръководството. Ако не е възможно да се намери такава, трябва да се даде предпочитание на метален аналог.

За избягване на повреда не е нужно рязко да издърпвате пръчката. Така също е необходимо да се провежда своевременна смяна на елемента, ако на него се забележат дефекти.

Правила при доливане на масло в двигателя

Ако при поредна проверка се изясни, че масло в двигателя не стига, то е необходимо да се изпълни количеството до нужния обем. За начало е нужно да се намери такава смазочна течност, която по своите параметри е аналогична на налятата преди.

Не стоит смешивать масла разных типов и производителей. Разумнее покупать смазку с небольшим запасом, оставляя ее на долив, или иметь под рукой отдельную емкость на экстренный случай.

Процедура по изпълнение може да се изпълни самостоятелно, следвайки инструкциите:

 • Подгответе масло от подходяща марка
 • Отворете гърловината за наливане на масло (обикновено тя има надпис «Oil Fill»)
 • Наливайте течността на порции с малки прекъсвания, защото маслото е вискозитетно и тече постепенно
 • Проверете нивото на маслото на пръчката и при необходимост долейте до приемливи значения

Как да излеем излишното масло?

За изличшното масло ви трябва тръбичка и голяма спринцовка. Надупчете тръбичката и я сложете в спринцовката.

Извадете измервателната пръчка, поставете инструмента в шийката и внимателно изпомпайте маслото със спринцовката.В процеса на откачка регулярно следете нивото на смазочната течност с измервателната пръчка. Остранявайте масло докато в двигателя не остане нужното количество.

Периодичност на проверка нивото на маслото

Много автолюбители си задават въпроса, с каква периодичност да се проверява нивото на маслото. Но еднозначен отговор няма: измерване може да се извършва един или два пъти месечно, един път седмично или даже преди всяко пътуване – особенно при дълго. Вреда от това точно няма да има.

Средно, автоекспертите препоръчват да се проверява нивото на смазочната течност не по-малко от 1-2 хил. км пробег. Но колкото машината е по-стара, толкова по-често се препоръчва оценяване на количество и качество на маслото.

Естествено, че в случай на покупка на автомобил втора ръка, нивото на смазочната течност следва да се провери още преди началото на експлоатацията. Същото трябва да се направи след дълъг период на бездействие на превозното средство, тъй като има вероятност от изтичане на масло поради износени уплътнения, маркучи или уплътнения.

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.