Как правилно да смазваме велосипед

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Техническото обслужване на велосипеда е задължителна процедура. Независимо от разновидността на транспортното средство трябва особена грижа за вериги, звезди, амортизатори, лагери и други елементи. Всички тези възли изискват регулярно чистене и обслужване, а правилно подбраната смазка за велосипеда увеличава експлоатационния срок.

Какво се смазва на велосипеда?

На първо място се обслужва веригата. Това е главния възел на транспортното средство, защото осигурява движението на велосипеда. Именно от качеството и количеството на смазочния материал зависи и работоспособността. Първият признак за това, че веригата не е в ред се явява звъненето. Не бива да се забравя и за износването. Тъй като възела постоянно контактува с прах, вода, кал и т.н., неговата повърхност бързо се износва Затова веригата трябва да се сменя на всеки 1500 км пробег.

Тук е нужно да се обслужва и механизма за натягането, който предпазва от отпускане на веригата и я поддържа в затегнато състояние.

В спирачната система се смазват осите. Без необходимото обслужване безопасността на движение и своевременното спиране на велосипеда ще станат невъзможни.

Превключвателят на скоростите е съставен механизъм, който има задна и предна част. Първата представлява блок от верижни зъбни колела, а втората – механизъм за превключване на предавките. И двете части изискват надеждно обслужване.

Жилата отговарят за предаване на усилие на спирачната система и позволяват да се превключват предавките. Някои казват, че те не трябва да се смазват, но това е невярна гледна точка. За да може спирачната система и механизма за превключване на предавките да сработят точно жилата трябва да се обслужват.

Каретка отговаря за педалния възел. Тя се състои от втулки, лагери и специални чашки. Лагерите осигуряват плавно движение на педалите, а чашките препятстват от падане и усукване. Своевременното обслужване на каретките увеличава безопасността при движение.

Колесните лагери осигуряват плавно движение на колелата. Няколко пъти в годината е необходимо да се оглежда и при необходимост да се сменя смазката.

Амортизационната система включва в себе си задния амортизатор и специална вилка отпред. Те отговарят за мекостта на хода, смегчават ударите на колелата и противостоят на повреди на велосипеда. Нужно е регулярно да се почистват от замърсители и периодично да се смазват.

Регулярното обслужване на всички тези възли значително снижава риска от повреди по велосипеда.

Видове смазки за велосипеди

Велосипедните смазки се делят на масла, пластични смазочни материали и проникващи смазки. За всеки възел следва да се използват определен вид смазки.

Пластични смазки

Едни от най-популярните материали използвани във велосипеда са литиевите смазки. Те се произвеждат на основа минерално или синтетично масло, което се сгъстява с литиев сапун или литиев комплекс. Такива смазки имат янтарен цвят.

Те са универсални и подхождат за обслужване на каретки, лагери, вилки, лостове за задно окачване. Благодарение на широкия температурен диапазон (-50 °C...+180 °C) литиевите смазки могат да се използват във всяко време от годинат.

Още един плюс за тези материали се явява добрата водоустойчивост и устойчивост на измиване. Но това не означава, че смазката се нанася един път и дълго работи. С времето в нея се натрупва голямо количество абразивни частици, които разрушават възлите.

Сред популярните марки може да се отделят руските ЛИТОЛ-24, ЦИАТИМ 201, ФИОЛ, ШРУС, Смазка № 158. От западните английската смазка Weldtite TF 2.

Калциевите смазки се произвеждат, като литиевите, но се сгъстяват с базово масло и калциев сапун. Такива смазки са жълти или зелени на цвят. Те имат висока адгезия към метал и висока устойчивост към вода.

Използват се във възли на велосипеди, които често контактуват с вода: колесни лагери, педали, спирачни лостове  и др. Не се препоръчва използване на калиеви смазки за обслужване на втулки на спирачни механизми.

Диапазонът на работните температури на калциевите смазки е от -35 °C до +55 °C. От руските материали може да се отделят СОЛИДОЛ и УНИОЛ.

Графитовите смазки се използват в резбови съединения и втулки на лостовете. Те представляват всъщност калциеви или литиеви смазки, в които е добавен графитен прах. Благодарение на това се увеличава носещата способност на смазочния материал и неговата устойчивост на въздействие на вода.

Още едно популярно средство се явява техническия вазелин. Той по-добре от останалите смазки защитава металните повърхности от окисление, корозия и въздействие на вода. Освен това се използва за смазване на жилата на велосипеда. Не следва да се използва техническия вазелин на хромирани повърхности, т.к. съдържа свободна киселина и може да ги повреди.

Освен всички обичайни и достъпни смазки съществуват и специални материали за велосипеда, но това е маркетингов ход, който трябва да застави велолюбителите да дават повече пари за обслужване на своето транспортно средство.

Масла

За велосипеда се използват обичайни индустриално, вретенно или автомобилно масло. С вискозитетно автомобилно масло може да се смазват лагерите на тресчотката, превключватея на скоростите, спирачните ръчки, осите на въртене на лостовете. Също така може да се използва за обслужване на втулките на велосипеда. Достатъчни са 2-3 капки масло на месец за обновяване на смазката. Не следва да се добавя повече, защото течността може да изтече от възлите на велосипеда и да образува лепкав филм, на който да се събира прах.

Вретенното или индустриално масло се използва за обслужване на вилките на велосипеда или като работна течност на масления амортизатор. Също така тези масла подхождат за смазване на жилата.

От минусите на такива течности може да се отдели лошата адгезия на открити повърхности. Затова течната смазка трябва да се обновява на 1-2 пъти в месеца или след дъжд.

Към маслата също така се отнасят двухкомпонентните смазки. Те се произвеждат в аерозолни опаковки или флакони-масльонки. Състоят се от гъсто масло и разтворител, който служи за разреждане на маслото. Такъв смазочен материал се отличава с много добра течливост и леко прониква на труднодостъпни повърхности. След изпарение на разтворителя остава само вискозитетното масло.

Двукомпонентните смазки се използват за обслужване на вериги, колесни втулки на механизма натягането на веригата, осите на превключвателя, опорите на спирачния лост и други закрити възли на велосипеда. Благодарение на високата адгезия и водоустойчивост тези материали могат да се използват през зимата или при дълго съхранение на транспортното средство.

Още един популярен материал се явяват силиконовите смазки. Те се произвеждат, както във вид на течно масло, така и като аерозол. Използват се за обслужване на гумени уплътнения.

Масла с добавен ПТФЕ (тефлон) притежават най-високо съпротивление към износване. Те не изтичат при налягане, високо натоварване и скорости. Използва се за веригата на велосипеда.

Смазка за велосипедна верига на основа восък образува на повърхностите дебел защитен филм, който по-рядко се нуждае от обновяване. Но е по-лоша от тефлоновата по адгезия. При повишени натоварвания восъчния филм излиза от зоната на триене.

Проникващи състави

Към проникващите състави може да се отнесат WD-40 и нейните аналози. Всъщност тези течности не се явяват смазки. Те се състоят от бял спирт, свързващи вещества и малко количество керосин, който и се явява смазочен компонент. Главното действащо вещество тук именно е разтворителя. Такива материали по-скоро се използват за отстраняване на стария смазочен материал и демонтаж на ръждясали резбови съединения, отколкото за смазване на възли на велосипед.

Проникващи състави могат да бъдат и смазките. Освен стандартен набор от компоненти в техния състав влиза масло. Такива смазки са универсални и могат да се използват за обслужване на управляващи жила или вериги, но в този случай смазките трябва да се сменят често. От популярните продукти може да се отделят EFELE UNI-M, Molykote Multigliss, Liqui Moly и други средства.

Как правилно да смазваме велосипеда?

Преди началото на смазване на велосипеда е нужно да се измие. Това ще премахне от него излишната мръсотия и стара смазка, ще позволи да се видят местата, където тече масло и други повреди по конструкцията. За тази цел се разглобят и почистват възлите от стария смазочен материал, като за целта се изисква стандартен набор от инструменти. За почистване на веригата най-добре е да използвате специално приспособление.

Като цяло, обслужването на велосипеда се свежда до прост алгоритъм: почистване и смазване. За да достигнете до лагера и други закрити възли е необходимо използване на инструмент.

Можете да започнете смазването от всеки възел. Верижното зъбно колело и касетите е нужно да се смазват няколко пъти и да с превърти мотовилката обратно на часовниковата стрелка. Нанася се малко количество материал. Единственото изискване е той да не е много гъст.

За обслужване на спирачките е нужно да се свали и нанесе смазката на жилото, шарнира и точките на входа на жилото в ръкава. Достатъчни са по една капка на входа и изхода на жилото. Старайте се да избягвате попадане на смазка на спирачните накладки и дискове, защото това ще доведе до падане на ефективността им.

За смазване на каретки и лагери на колелата е нужно да се използват пластични смазки. От тяхното състояние зависи скоростта и лекостта на предвижване.

В преключвателя на скоростите се смазват всички подвижни елементи. Често проблем на тези възли е замърсяването от сгъстения смазочен материал. Нужно е да поработи превключвателя в различни страни, за да се определят какви детайли се нуждаят от обслужване.

Смазката за веригата на велосипеда и ролките трябва да е течна или в аерозолен флакон. При обслужване на верижното задвижване смазочния материал е нужно да се нанесет на всяко звено с тънък слой. Ако се използва течно масло, то за по-точно смазване е най-добре да използвате масльонка или шприц.

В амортизаторите е нужно да се види нивото на масло и при необходимост да се долее или замени. Най-добре е да се направи в специализирани сервизи, защото тази процедура изисква определени навици.

Смазката за вилките на велосипеда трябва да е течна, а най-добре на основа тефлон. Достатъчни са 3-4 капки на всяка повърхност. Такова смазване позволява да се поддържа вилката в работно състояние.

След обслужване е нужно да се превъртят педалите, да се превключат предавките и натиснат няколко пъти спирачните жила. Това се прави с цел смазочния материал да се разпредели по възлите, а излишното да се отстрани.

Смазването на велосипеда се препоръчва да се извършва на всеки 100 км пробег. Не следва да се пренебрегва тази процедура, защото изправния и обслужен велосипед ще служи дълго и ще доставя радост от предвижването.

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.