Общи сведения при смяна на масло на автоматична скоростна кутия

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Смяната на масло в кутия с автомат се явява една от най-спорните теми в автомобилното съобщество. Едни казват, че не трябва да се сменя, защото трансмисионната течност е налята за целия експлоатационен период. Други обратно- настояват на своевременна смяна. Дайте да разберем, нужно ли да се сменя масло в автоматична кутия.

Shell Omala S2 G150

Нужно ли е да се сменя масло в АСК?

В процеса на експлоатация автоматичната скоростна кутия, както и всеки друг агрегат, образува продукти от износване. Това става при взаимодействие на зъбните колела: при контакт на повърхностите от тях се откъсват малки метални частици, които попадат в маслото.

Трансмисионната течност, както и всяко друго масло или смазка, има определен ресурс. С времето изтича експлоатациния срок на пакета присадки, който първоначално е осигурявал защита от корозия, пенообразуване, окисление и т.н. От тук и маслото губи своите свойства.

Освен това, с времето такава течност престава както следва да смазва и трудно достига до смазващите точки. Увеличава се износванео на втулки, плъзгащи и търкалящи лагери, зъбмо предавки и т.н. От всичко това се получава некоректна работа на АСК.

Така можем да направим извод за това, че трансмисионна течност в автоматична скоросктна кутия се нуждае от смяна.

Но независимо от това в много съвременни автомобили в ръководствата по експлоатация е указано, че маслото в АСК е налято за целия експлоатационен срок. Тази информация се подтвърждава и от официалните дилъри. Кутиите в такива автомобили се наричат необслужваеми. В тях отсъства сонда за проверка състоянияето на течността и какви да е други приспособления за смяна.

Shell Omala S2 G 68

В този случай не следва да се вярва на официалните дилъри и производители на транспортни средства. А и в такива АСК маслото притежава подобрени свойства, а възлите на кутията са изработени от по-качественни материали. Но четейки малко информация, може да се изясни, че експлоатациония срок на съвременен автомобил е 5-6 години и 120-200 хил. километра пробег. След изтичане на това време се предполага, че собственика трябва да смени транспортното средство.

При това производителите на АСК настояват на това, че даже в такъв агрегат трансмисионното масло подлежи на смяна при определен срок.

Кога да се смена маслото?

За установяване на срока за смяна на маслото в АСК може да премине по няколко пътя. Първо трябва да се обръща внимание на ръководството по експлоатация на транспортното средство или документацията на производителя на трансмисията. Например, междусервизния интервал при обслужване на АСК на автомобили Kia и Hyndai е 60 000 км, Renault, Nissan, LADA – 60 000 км, а в сложни условия – 40 - 50 000 км. В автомобили Toyota смяната на маслото трябва да се извършва строго на всеки 60 000.

Shell Omala S2 G 100

Ако информацията за обслужването на АСК отсъства, следва да се ръководите от общи положения. При експлоатация на машини в обикновени условия (плавно ускорение, средни скорости и т.н.) маслото следва да се сменя на всеки 60 хил. километра. Ако вие сте любител на активно шофиране, то смяната трябва да се извърши на всеки 30-40 хил. километра.

При покупка на автомобил на старо с автоматична трансмисия следва да проверите състоянието на течността или да я смените.

Проверка състоянието на маслото в АСК

Състоянието на маслото в кутията не може да го оцените при движение на автомобила или на слух. Затова най-обикновения способ на проверка е да вземете проби. Малко количество работна течност е нужно да се капне на бял лист хартия или чист парцал.

Вземането на проба може да се озвърши с помоща на специална сонда, ако има или през контролен отвор на АСК.

Ако маслото е прозрачно, то не следва да се сменя. При това цвета на течността не играе никаква роля – в процеса на експлоатация той може да се измени от розов на черен. Най-главното е маслото да е прозрачно.

Ако пробата на течността е мътна и през нея не се вижда бял лист или парцал, това свидетелства за замърсяване на маслото с продукти от износването. В този случай може да се извърши частична или пълна смяна на течността.

Castrol Syntrans Transaxle 75W

Наличието в маслото на метални стружки или други частици свидетелства за това, че АСК е силно износена и в скоро време ще се наложи капитален ремонт или смяна. Течносите от такива автоматични кутии имат характерен мирис на изгоряло.

Какво масло се налива в кутия автомат?

Определянето на маслото за кутията е много просто. Обикновено информация за типа течност производителя указва в ръководството по експлоатация на автомобила. Може също така да се уточни този момент от официалния дилър или да се посети специализиран форум в интернет, посветен на нужната марка автомобил.

Така или иначе, всеки автопроизводител препоръчва да се използват определени трансмисионни масла. Например в автомобили Mercedes се използва течност ATF MERCEDES, в Toyota и LEXUS – ATF TOYOTA TYPE T, ATF TOYOTA TYPE WS. В автоматични скоростни кутии на автомобили Volkswagen, Audi, Skoda и др. се препоръчват течности от собствена гама – G-052, G-053 – G-055, а така също материали с марки "ZF", които също така се използват в автомобили BMW.

Castrol ATF Dex II Multivehicle

Ако няма възможност да се купи оригинално масло, или неговата цена е много висока може да се използва аналог. По принцип стойността на неоригиналната течност е под 5-10 %. За да не грешите с избора на аналог, задължително е да знаете допуските и характеристиките на маслата.

В АСК не трябва да се налива течност с подобни характеристики, защото това може да навреди на агрегата.

Как се сменя масло в скоростна кутия?

Смяната на масло в автоматична скоростна кутия е частична или пълна. Тези процедури може да извършите сам или в сервизен център.

Частична смяна на масло се извършва само при студен двигател. Тя предполага обновяване на известна част от трансмисионната течност. За тази цел е необходимо да се свали пробката. Излива се само тази част от течността, която може да изтече самостоятелно. След това наливаме със свежо масло в обем, който съответства на изтеклото. Обикновено това е около 30-40 % от общия обем на маслото. Така също следва да се снеме и почисти кората на АСК от продукти от износването, да се излее отработеното масло от филтъра, а самия филтър да се смени с нов.

За пълна смяна на маслото тази процедура следва да се повтори 3-4 пъти. За самостоятелна смяна на течността се изисква водещия мост (преден или заден) да увисне във въздуха, и селектора на КСП да се премести в положение Drive. Така ние осигуряваме въртене на колелата и функциониране на кутията. Новото масло ще се изпомпва в системата и ще се смеси със старото.

Liqui Moly Getriebeoil 85W-90

В автосервизите за смяна на масла се използва специално оборудване – апарати за циклична смяна на масла, които работят на принципа на прокарване. Това се заключава в постепенна смяна на старата течност с нова.

За самостоятелна смяна на трансмиссионо масло се изисква:

  • Свежа течност
  • Набор от инструменти
  • Съд за отработеното масло
  • Бензин
  • Нов филтър
  • Уплътнение
  • Малък мъркуч

За начало следва да се загрее маслото в скоростната кутия. За това е достатъчно да изминете 10 километра, за да се достигне работна температура. След това автомобила трябва да се установи на равна повърхност и да се отвори пробката. След изтичане на максимално възможния обем масло следва да се снеме уплътнението, на дъното на което се намира още известно количество течност.

Промиваме уплътнението с бензин, отстраняваме херметика, на който той се държи и убираме с магнит продуктите от износването. След това е нужно да се снеме филтъра. Обикновено той се държи на 4 болта. Нужно е да се отвият 3 от тях и да се излее отработеното масло. След това напълно го демонтираме. Старият филтър може да се промие и постави на място, но най-добре е да се постави нов. Устанавяваме филтъра и уплътнението по местата им.

По-нататък е нужно да се види, какъв обем масло е излято от кутията и да се налее същото количество плюс 1-2 литра. Под радиатора има 2 мъркуча за охлаждане на трансмисионното масло. На нас ни е необходима тръбичка, която да отива към дясната страна на радиатора. По нея охладеното масло постъпва в кутията. Махаме основния мъркуч и слагаме новия. На единия край подлагаме съд. Най-добре е да се използва половинлитрова бутилка. 

Лубрика Супер Газ 15W40

Пускаме двигателя. Автомобилът трябва да е на ръчна спирачка и неутрална предавка. Чакаме докато се напълни резервоара и спираме двигателя. Доливаме с половин литра масло и повтарям процедурата. Това е нужно да се прави докато в бутилката не потече чисто масло.

След това слагаме щатния мъркуч на мястото и преминаваме 10 километра. След това е нужно да замерим нивото на маслото и при необходимост да долеем или изллем излишъка.

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.