Как да не грешим при избор на смазка за шарнири. Рейтинг на най-добрите продукти

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Ще си кажете че е лесно да се подбере смазка за шарнири на равни ъглови скорости. Ако на опаковкта е написано "ШРУС смазка", "смазка для ШРУС" и т.н. – тя може смело да се използва. Но, как е друг въпрос и тук има нюанси, за които е нужно да знаете.

Литол-24

Какво е това ШРУС?

Шарнири на равни ъглови скорости (ШРУС-и) предназначени за предаване на въртящо движение от възела на трансмисия (редуктор, скоростна кутия) на колелата с постоянна скорост. При това те не зависят от преместването на трансмисията, окачането или угъла на заявъртане на колелата.

По конструкция възела се състои от външен и вътрешен шарнир, които се крепят към полуоска. Вътрешният ШРУС се установява в трансмисията, а външния – в главината на колелото.

Съществуват четири основни вида ШРУС:

  • Сачмени
  • Триподни
  • Сухарикови
  • Двойно карданни

Сачмените ШРУС осигуряват предаване на въртене с помоща на сачми, които се плъзгат в специални канавки в корпуса на шарнира. Благодарение на това се предава голям въртящ момент, голям ъгъл на завъртане и минимален луфт между елементите от този тип шарнири, което позволява широко използване в преднозадвижвани автомобили, като външен шарнир на колелата.

Особеност на конструкцията на сачмените ШРУС е че не компенсират осеви премествания на трансмисията и окачването. За това служат други конструкции.

Триподният ШРУС – е един от най- разпространените видове. Той позволява да се компенсират осевите премествания. В корпуса на такъв възел е разположена трилъчева вилка с рлки на иглен лагер (триножник). Тази конструкция допуска осеви и ъглови премествания. При осевите колебания или завъртания ролките се движат по направляващи канавки в корпуса. Днес такива възли се използват, като вътрешни шарнири при задвижване на колеа.

Сухариков (ексцентричен) ШРУС се полага на прегряване, затова този механизъм се използва преимущественно в товарни автомобили, където ъгловата скорост на въртене не е висока.

Shell Cassida Grease LTS 1

Спарените карданни валци представляват два шарнира, които са скрепени по между си. Благодарение на това те компенсирайки се взаимно компенсират неравномерността на втртене една спрямо друга. Първоначално такива ШРУС-и са били установени в американски автомобили от 20-те години на миналия век. По-късно ги поставяли на американските автомобили с висока проходимост. Днес този тип шарнири се среща в някои модели камиони, трактори и строителна техника.

Изисквания към смазките за ШРУС

Следва да се знае, че не може каква да е смазка да се използва в ШРУС, защото от нея зависи ресурса и работоспособността на възела. Още повече, в различните шарнири тярбва да се използва определена смазка. Например в сачмените лагери се изисква материал, който да притежава високи противозадирни свойства, а в трипоидите не следва да се използват смазки с твърди частици (молибденов дисулфид, графит). Следва също да се знае, че за външни и вътрешни ШРУСОВ-е смазките трябва да са различни.

Смазката за ШРУС трябва да намалява триенето, да предотвратява преждевременото износване и да защитава от образуване на задиране. Това е свързано с факта, че на възела въздействат високи натоварвания, в това число вибрационни и ударни, които увеличават натоварването и без необходимо смазване разрушават детайлите.

Shell Cassida Grease EPS 2

Ако обслужването се извършва не своевременно, намалява се предаването на въртящ момент и се появява неприятно чукане при завъртане на кормилните колела.

Освен това смазката трябва да осигурява защита от корозия, да издържа резки температурни разлики и добре да се задържа на повърхностите. Още едно важно изискване се явява намалените разходи на гориво на трансмисионни загуби.

Също така смазката трябва да е съвместима с еластомери и полимери. В противен случай при разрушаване на уплътненията във възела ще попада вода, прах и други замърсители.

ТОП-5  насмазки за вътрешен (трипоиден) ШРУС

1 място

EFELE MG-251

EFELE MG-251 – Много добра пластична смазка за обслужване на вътрешни ШРУС-ове на автомобили. Произведа се на основа минерално масло и поликарбамид. Диапазон на работни температури от -20 до +180 °C.

Освен вътрешни ШРУС-ове и други възли на автомобилната техника смазката се използва в търкалящи и плъзгащи лагери, направляващи на оборудвания в текстилната, циментова промишленост, металургията, конвейерни системи, охлаждащи установки, електромотори, вентилатори, пещи и т.н.

Материалът притежава високими противозадирни, противоизносни и антикорозионни свойства, отлична термоустойчивост. Добре се изпомпва в ЦСС, устойчива на измиване и отличаща се с дълъг експлоатационен срок.

EFELE MG-251 – това е най-добрата пластична смазка за обслужване на вътрешни ШРУС-ове. Благодарение на високите си експлоатационни характеристики и ниска стойност този материал заема 1 място в нашия ТОП.

2 място

Kluber Stabutherm GH-461

Kluber Stabutherm GH-461 – пластична смазка на основа минерално масло и  поликарбамид, предназначена за обслужване на вътрешни ШРУС-ове. Диапазон на работни температури от -20 до +180 °C.

Смазката може да се използва в пещи за сушене, плъзгащи лагери на подемни устройства в леярски цехове, конвейерни системи, охлаждащи вани, машини за заливане на битум, оборудвания в автомобилната, стъкларска, керамична промишленост и т.н. Тя също така може да се използва в централизирани смазващи системи.

Материалът защитава от корозия, износване, утойчив е на измиване и въздействие на високи температури. То добре се изпомпва и притежава дълъг експлоатационен срок.

Смазката Kluber Stabutherm GH-461 по характеристики е сходна с EFELE MG-251, но по цена е значително по-висока.

3 място

Mobil SHC Polyrex 222

Mobil SHC Polyrex 222 – синтетична пластична смазка на основа поликарбамид. Използва се за обслужване на вътрешни ШРУС-ове. Диапазон на работни температури от -30 до +160 °C.

Освен на вътрешни ШРУС-ове смазката се използва и в промишленото оборудване- възли работещи при високи температури, в частност те са предназначени за търкалящи и плъзгащи лагери. Тя може да се смесва с други пластични смазочни материали на основа поликарбамид или литиев комплекс.

Mobil SHC Polyrex 221 е устойчива на въздействие на натоварване, корозия, високи температури и отмиване. Освен това материала не се окислява под въздействието на високи температури.

Първото мяст смазката печели не само по термоустойчивост, но и по стойност, която е в няколко пъти по-висока от лидера в рейтинга.

4 място

Total ALTIS MV 2

Total ALTIS MV 2 – универсална пластична смазка за вътрешни ШРУС-ов. Произвежда се на основа минерално масло, сгъстено с поликарбамид. Диапазон на работни температури от -25 до +160 °C.

Смазката се използва, като първичен материал, полагащ се във възли още в завода. Може да се използва във високоскоростни вентилатори и електромотори. Подхожда за антифрикционни лагери, кормилни системи, възли от общопромишлено оборудване.

Материалът притежава термична стабилност, защитава от корозия, има добра адгезия към метали. Тя не съдържа олово и тежки метали и не губи своите свойства при съхранение.

Total ALTIS MV 2 губи по работни характеристики. Що се отнася до стойност тя е по-скъпа от EFELE MG-251, но значително по-евтина от Mobil и Kluber.

5 място

МС ШРУС трипоидна

Смазка "МС ШРУС трипоидна" – минерална пластична смазка на основа литиев комлекс. Диапазон на работни температури от -40 до +160 °C.

Материалът е предназначен за вътрешни ШРУС-ове на всякакви транспортни средства. Освен това може да се използва в търкалящи и плъзгащи лагери, където се изисква смазка с консистенция NLGI-1.

Смазката "МС ШРУС трипоидна" не съдържа твърди присадки (графит, ПТФЕ, молибденов дисулфид), прониква в зоните на триене благодарение на консистенцията си и защитава от износване и задиране.

По характеристики тази смазка губи от останалите представители в рейтинга, а за качеството на продукта има забележки.

Видове смазки за ШРУС

Смазката за ШРУС-ове има много разновидности. Затова за неподготвения автолюбител е достатъчно сложно да се ориентира в разнообразието от представени материали и да придобие необходимия. Сред всички смазки може да се отделят литиеви, бариеви и на основа молибденов дисулфид.

Литиеви смазки ШРУС

Литиевите смазки са най-разпространенитее материали за обслужване на трансмисионни възли. Произвеждат се на основа минерално или синтетично базово масло, сгъстено с литиев сапун. Те се отличават с добри антикорозионни, противозадирни и противоизносни свойства. Тези материали най-често се използват в трипоидни шарнири, които изискват мека смазка без съдържание на твърди компоненти.

Литиева смазка Л-3 EP

Много смазки от тази категория са неутрални към полимери и еластомери. Но някои материали могат да разрушат такива уплътнения. Не следва също така да се използват в шарнирите смазки Литол-24, графитни и с молибденов дисулфид.

Смазка ШРУС с молибден

С развитието на технологиите литиевите смазки стават все по-малко ефективни. Проблемът се решил с добавяне в състава на смазочния материал молибденов дисулфид. Те по свойства са сходни с литиевите аналози. Отличителна особеност е издържането на високи натоварвания, а така също подобрени антикорозионни свойства. Новите смазки също така се отличават с добра съвместимост с гуми и пластмаси.

Смазочните материали на основа молибденов дисулфид се използват преимущественно в сачмени шарнири.

Shell Malleus GL 95

Обикновено комплекта върви с пакет смазка. Не следва да и се доверявате, защото шанса да е фалшива е голям. Затова преди използване смазката следва да се провери на консистенция. За това е достатъчно известно количество да се нанесе на лист хартия. Ако материалът не е достатъчно гъст или предизвиква други подозрения, не следва да се използва.

Към минусите на смазките с молибденов дисулфид се отнасят ниската водоустойчивост. Даже при малко попадане на влага материалът се превръща в абразив, който поврежда вътрешните повърхности на ШРУС-а. Затова при използване на подобни материали в шарнири е необходимо регулярно да се проверява състоянието на уплътнителите.

Също така невярна се явява информацията за това, че смазка с молибденов дисулфид е способна да възстанови повреден възел. Ако в ШРУС-а се появи отломка, това означава само едно – механизмът следва да се отремонтира или замени.

Бариеви смазки

Болшинството смазки, които са били създадени за обслужване на ШРУС-ове са се оказали неефективни или скъпи. Изключение са станали смазочните материали на основа барий, които се явяват достойна алтернатива на литиевите и молибденови смазки. Те имат високи смазващи свойства и отлично защитават възлите от износване.

Медицински масла

Главното преимущество на бариевите смазки се заключава във високата водоустойчивост. Освен това, те ефективно предотвратяват корозия, износване и задиране. Също така материали на основа барий са напълно съвместими с полимери и еластомери.

Недостатък на такива смазки се явява сложността при производство и цената. Единствен руски продукт, който е получил разпространение, се явява ШРБ-4. Има и западни аналози, но са скъпи.

Такам също следва да се отбележи малката устойчивост на бариевите смазки при ниски температури. При активна експлоатация на автомобила се препоръчва по-често да се проверява състоянието на смазочния материал и да се извършва смяна.

Какви смазки не следва да се използват?

Производителите на смазочни материали твърдят, че именно техните смазка гарантират надеждна работа на възлите, макар че в действителност нещата са иначе. Например, не трябва да се използва графитна смазка в шарнирите, защото тя е предназначена за обслужване на лагери. Cлужба на възел, който се използва с подобен материал не следва да превишава 20-25 хил. км.

Освен графитна смазка в шарнирите не се препоръчва използване на материали на основа въглеводороди, например технически вазелин. Това е заради факта, че независимо от високите експлоатационни свойства, те започват да се разрушават още при +45 °C. Затова за работа в тежконатоварени възли такива материали не подхождат.

IP Viniola Oil 15

Така също в шарнирите не следва да се използват смазки на основа натрий или калций. Те се използват за обслужване на лагери, въжета и други подвижни съединения, но не са предназначени за работа в ШРУС-ове и други тяжконатоварени възли. Това така поради тяхната слаба антикорозионна защита. След смазване с такива смазки шарнирит ще станат непригодни след 15-30 хил. километра пробег.

Сред минералните смазки, които не се препоръчват да се използват във възли на трансмисии, може да отбележим материали на основа цинк и желязо.

Смяна на смазките

Смяната на смазка в ШРУС е работа, която изисква време и инструменти. Даже и най-неопитния автолюбител е в състояние да извърши смяната, но трябва да съблюдава известен порядък.

Първо следва да се премахнат всички елементи, които държат ШРУС-а: сачмени тяги, опори. Възелът следва да се извлича акуратно, за да се избегнат повреди. След това на корпуса на шарнира и на мястото на поставяне следва да се сложат отметки, по които механизма след това без проблем да се постави на място.

След снемането на ШРУСА е нужно да се премахне старата смазка и почисти. За тази цел се отделят външната и вътрешна страна на възела. Вътрешната повърхност може да се избърши с парцал или хартия. Забранява се използване на сапун или автошампоан, защото тези средства може да повредят качеството на смазката. За подобни цели съществуват специални почистващи препарати.

След това следва запълване на възла с нова смазка. Външната част се запълва до предела. Излишната смазка не следва да се отстранява, защото в процеса на сглобяване тя ще влезе в шарнира. Вътрешната част се запълва на 3/4 от обема. След това ШРУС-а се събира обратно и се установява на щатното си място.

Помнете, че обслужването на ШРУС-а следва да се провежда на всеки 60 хил. километра пробег, а при активна експлоатация – на 40 хил. км.

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.