Как да изберем масло по марката на автомобила

Смазващите течности играят колосална роля за двигателя и скоростните кутии на автомобилите. По същността си маслата се явяват конструктивни елементи в кинематичните схеми на предаване на енергия между движещите се части. От параметрите и качеството на използваните материали зависят не само икономическите показатели, но и общия ресурс на двигателя и трансмисията.

Днес има огромно предложение на съвременния пазар на моторни и трансмисионни масла с различни съчетания на работни свойства и характеристики. Но далеч не всички могат да защитят вашия автомобил от износване, задиране, образуване на корозия.
Подборът на масло с оптимални характеристики е сложна, на пръв поглед задача за неспециалиста. Но с тази статия ще се опитаме да я решим.

Лубрика Супер плюс 15W40

В какви случаи е необходимо да се подбере масло?

В хода на експлоатацията на автомобила, маслото се разходва с една или друга интензивност. Намаляването на нивото може да доведе до критични значения. В този случай е необходимо да се долее масло в системата.
Самата смазочна течност има ограничен ресурс и с времето губи своите защитни свойства. В съответствие с регламента по обслужване след определено време или указан от производителите пробег маслото е необходимо да се смени.
Купувайки нов автомобил, собственика в течение на целия експлоатационен срок на гаранцията може и да не знае, какво масло да използва за обслужване на автомобила. Сервизните течности се сменят от официалните сервизни центрове по време на плановите технически обслужвания. 

IP Syntiax Full 5W40

В следгаранционият период търсенето на официалните сервизи е по-рядко, а по въпросите с подбора на масло ще трябва да се занимавате самостоятелно. При това далеч не всеки собственик на автомобил знае, какви течности да налее в машината.
Ако станете собственик на автомобил втора ръка, то задължително мероприятие
 е да смените маслата.
Във всички тези случаи вас ви очаква подбор на масло по марката на автомобила.

Какви способи за подбор съществуват?

Подборът на масла за автомобил може да се извърши по различни способи. Основни от тях се явяват следните.

По препоръка на познат

Този способ е най-разпространен и прост, на пръв поглед, способ.
Но използваното масло зависи от конкретния автомобил и за различни модели даже на един автопроизводител често се използват течности със съвършенно различни параметри.
Затова трябва да сте уверени в това, че вашия познат или продавач е достатъчно опитен и компетентен в този въпрос и е отчел всички необходими моменти, които могат да бъдат индивидуални за вашия автомобил. Използването на неподходящо масло е способно силно да съкрати експлоатациония срок на машината.

Лубрика Супер плюс 10W40

Да се доверите или не на препоръките на познат при подбора на масло за трансмисия и двигател, отчитайки марката на автомобила си решавате само вие.

По препоръки на завода производител

Този способ е най-правилен и надежден. В инструкциите на всеки автомобил може да намерите информация за всички допускани за обслужване технически течности и материали.
Достатъчно е да отворите ръководството на нужнатай страница и да направите подбор на масло, изхождайки от препоръките на завода-производител.
Често производителя указва не конкретни марки, а само стандарти, спецификации и допуски, които трябва да имат използваните масла.
Осъществявайки подбор на моторно масло следва да се ориентирате не толкова на препоръките по вискозитет, но и на възрастта на вашия автомобил, а така също на неговото състояние. Колкото по-износен е двигателя или скоростната кутия, толкова по-висок вискозитет трябва да има маслото.

Лубрика Tурбо Дизел 10W40

Подбор с помоща на онлайн сервизи

Днес в Интернет съществува голямо количество сайтове с онлайн-сервизи за подбор на масла по марка на автомобил.

Тези сервизи са прости и интуитивно разбираеми. За да получите препоръки ви е достатъчно да отидете на избрания сайт, да укажете марка и модел на автомобил, тип двигател, година на производство.
Много сайтове, предлагащи такъв сервиз, ще намерят подходящото масло за вашия автомобил в рамките на своя бренд. Това е добре, когато вие се явявате привърженик на определен производител.

Популярни еднобрендови онлайн-сервизи:

Ако не отдавате предпочитание по бренд, то най-добре се възползвайте от многобрендови сервизи. Те са нацелени на търсене на всякакви масла, които могат да се използват във вашия автомобил. Възползвайте се от такъв сервиз, например, тук.

Лубрика М-20-Д

Във всеки случай следва да знаете, че основния документ по избор на сервизни материали за всеки автомобил се явява инструкцията по неговата експлоатация. Ако вие видите някакви разлики между препоръки, получени по раззлични способи, то отдавайте приоритет на съвета на производителя.

Маркировка на маслата

Маслата се отличават едни от други не само по произход на базови компоненти и химичен състав.
Изборът на моторно масло или трансмисионна течност трябва да се осъществява също така с отчитане на температурно-вискозитетните характеристики и условията на използване.
Какво означава това?
Това означава, че производителя допуска използване на масло от всеки производител, с всякакъв произход на базови компоненти. Но то трябва да съответства на определени изисквания на стандартите API и SAE.

SAE

Този стандарт класифицира цялата група масла по техните вискозитетно-температурни характеристики.
Съгласно SAE всички масла се делят на три основни групи – зимни, летни и всесезонни.
Обозначаването на зимните масла включва в себе си число и следваща зад нея буква "W" и показва, при какви отрицателни температури те ще съхранят вискозитет, достатъчен за лесно стартиране и работа на двигателя.

IP Axia D 30

Летните масла се използват изключително при положителни температури на околната среда. Те се обозначават само с цифри. Моторните течности се обозначават с числа от 0 до 60.
Всесезонните имат двойно обозначение във вид на числа с буква W и още едно число. Тези масла са предназначени за работа както при отрицателни, така и при положителни температури, затова не се изисква сезонна смяна и се явяват най- разпространени.

API

Този стандарт е разработен в Американския нефтен институт (American Petroleum Institute) и е получил името си по абревиатурата – API.
По резултати проведени на стендове или реални двигателни изпитания, той разделя моторните масла на три основни класа – за бензинови, за дизелови двигатели или за двутактови двигатели.
Първата буква в обозначението API указва на класа: S – за масла на бензинови мотори, C – дизелови, Т – двутактови.
Втората буква указва на качеството и областта на използване.

За бензиновите двигатели маслата се класифицират по следния начин:

 • SC – за двигатели, произведени до 1964 година.
 • SD – за ДВГ, произведени в периода 1964- 1968 година
 • SE – для мотори от 1969 до 1972 г.
 • SF – за мотори от 1973 до 1988 г.
 • SG – за двигатели, произведени от 1989 до 1994 година
 • SH – за двигатели от 1995-1996 г.
 • SJ – за двигатели от 1997-2000 г.
 • SL – за ДВГ, произведени от 2001 до 2003 г.
 • SM – за двигатели, произведени след 2004 г.
 • SN – за съвременни двигатели с катализатори за неутрализация на изгорелите газове

Лубрика Антифриз концентрат

За дизеловите ДВГ буквеното обозначение на категориите е малко по-различно:

 • CB – за двигатели до 1961 г.
 • CC – за двигатели от 1961 до 1983 г.
 • CE – за турбо двигатели от 1983 до 1990 г.
 • CF – за турбо двигатели от 1990 до 1994 г.
 • CG-4 – за турбо двигатели от 1994 до 1998 г.
 • CH-4 – за двигатели след 1998 г.
 • CI-4 – за съвременни турбо ДВГ
 • CI-4plus – за усъвършенствани турбомотори

API СJ – тази класификация е лицензирана през октомври 2006 и е предназначена за двигатели от 2007 година, оборудвани със система за намаляване на токсичността на изгорелите газове.

Лубрика DOT 3

Популярни марки

Някои автолюбители се явяват горещи привърженици на материали от определен бренд и предпочитат да ползват само такива материали. И това е напълно оправдано. Действително едно от правилата при избор на подходящо масло за автомобил е ориентиране на известен производител с добра репутация.
Днес на пазара на смазочни материали със заслужен авторитет се ползва продукцията на много производители.

Някои от най-популярните са дадени по-долу.

Castrol – водещ производител на моторни и трансмисионни масла, а така също други смазочни материали, много от които се използват за обслужване в автомобили от Формула 1. Маслата Castrol – не са евтни, но притежават великолепни защитни и смазващи свойства.
Mobil – крупна американска корпорация, основана в 1911 година. Производител на смазочни материали, в това число моторни и трансмисионни масла. Осъществява пълен цикъл, започвайки от добив на нефт, до неговата преработка. Mobil се явява лидер в производството на синтетични масла. Широкият асортимент от масла позволява да се избере масло с умерена стойност практически за всяка марка автомобил.
Shell – един от световните лидери. В асортимента на Shell има много евтини качественни моторни масла и промивъчни състави. По запатентована технология на Shell се произвежда маслена основа от природен газ. Една от специализациите на компанията е производството на синтетични масла.
Liqui Moly – немски бренд. Неотдавна стъпил на пазара ни но вече достойно е оценен от автолюбителите. В асортимента на Liqui Moly са представени висококачественни моторни и трансмисионни масла.
Total – компания специализирана в производството на масла за двигатели на автомобили на концерна Volkswagen. Произвежда отлични масла.
Motul – бренд също неотдавна стъпил на нашия пазар. Маслата Motul притежават отлични експлоатационни свойства. По цени те са по-високи от конкурентите, но по качество напълно компенсират тази разлика.
Сред руските производители се открояват такива крупни играчи, като Газпромнефт, Лукойл, ТНК, Роснефт.

Тънкости при подбора на смазочен материал за скоростни кутии

Принципът на подбор на трансмиссионно масло по марка автомобил не се отличава от тази с моторното масло. Но има някои особености.
Например, при подбора на масло за автомобил по маркировка трябва да се отчита, че обозначението на трансмисионните масла по класификацията SAE се отличава от моторните – в нея присъстват по-големи числа. Така например обозначенията на трансмисионните масла използват числа от 70 до 250.

Castrol ATF Dex II Multivehicle

За трансмисионните масла голямо внимание следва да отдава на категорията API.

Този стандарт се дели на 7 класа:

 • Gl-1 – масла без присадки за механични скоростни кутии, без синхронизатори работещи при леки условия. Предназначен е за товарна и селскостопанска техника.
 • Gl-2 – Масла с противоизносни присадки за предавки, работещи в условия на средна тежест. Предназначен за трактори и селскостопански машини
 • Gl-3 – масла с голямо съдържание на противоизносни присадки за товарни автомобили. Не се използва в хипоидни предавки
 • Gl-4 – масла за несинхронизирани кутии и водещи мостове на камиони, влекачи и автобуси североамероиканско производство, а така също за главни и други предавания на стара техника, работеща в широк диапазон  от натоварени режими. Днес маслата от тази категория се явяват основни за използване в Европа на синхронизирани предавки.
 • Gl-5 – масла за силно натоварени предавки при работа в сурови условия на експлоатация. Тяхната основна област на използване - хипоидни предавки
 • MT-1 – Масла зая несинхронизирани механични кутии работещи при много високи натоварвания. Използва се при мощни влекачи и автобуси. В сравнение с Gl-5 има повишена термична стабилност
 • PG-2 – Масла за водещи мостове на мощни влекачи и автобуси и мобилна техника. За разлика от MT-1 се характеризира с добра съвместимост с еластомери


Пример: В инструкцията по експлоатация на Kia Soul, като масло за механична скоростна кутия е указано масло клас GL-4 по спецификация API. Освен това, то трябва да съответства на на SAE 75W-85. Така при подбор на трансмисионно масло за KIA Soul е необходимо да се убедите, че на неговата маркировка има обозначение GL-4 и 75W-85. При това то може да бъде от всеки бренд и производител.

Shell Omala S2 G150

И така за да може правилно да изберем масло за своя автомобил е необходимо да изясним препоръките на производителя, да се влушаме в мнението на експертите, да осъществим подбор с помоща на онлайн сервизи, да сверим на сайта на производителя информацията за маслото, действително ли подхожда за вашия автомобил.
Ако по тези източници на информация няма противоречия – смело приемайте избраните материали.

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.