Насоки за избор на редукторно масло

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

«Моят въпрос касае избора на смазочен материал за силно натоварени, бавноходни редуктори, които работят при понижаващ вискозитет и увеличено износване. Редукторът се използва в стоманолеярски цех и има система за принудително смазване с работна температура 52 ° С. Препоръката на производителя - минерално масло вискозитетен клас 680 (VG), но може ли да използвме масло с полиалфаолефин (PAO) 1000 VG или минерално масло 1000 VG с добавки за пластична деформация (PD)? »

В идеалният случай е препоръчително да се извърши проверка и анализ на оборудването на място при нормална работа, преди да се направи препоръка за смазочен материал. По принцип вискозитета на маслото за вашето използване може да бъде предложено на основа стандарта 9005-E02 на Американския национален институт за стандартизация (ANSI) / American Gear Manufacturers Association Association (AGMA). Този стандарт изисква знание на скоростта на линейната стъпка за едностъпални редуктори или линейната скорост на стъпката близка до скоростта за многостъпални редуктори. Taзи информация, вероятно може да бъде получена от спецификацията на производителя на оригиналното оборудване. В противен случай е необходимо да се измери диаметъра на зъбните колела на линия на основния тон, а след това да се използва следната формула: диаметър (метри) x 3,142 x обороти в минута (об / мин) / 60 = метра в секунда.

Ако скоростта е 1-2,5 метра в секунда, за температура на маслото от 55 до 60 оC може да се използва ISO VG 460, докато ISO VG 680 ще е препоръчително за температура на маслото около 65о C.

Изхождайки от тези цифри, може да се предположи, че по-висок вискозитет не се изисква в указания температурен диапазон. Но е необходимо да се отчитат други фактори. Например, важно е да се използва формулата за екстремално налягане (EP). Ако оборудването има чести удари, стартиране / спиране или обратно управление, ви можете да увеличите с един клас вискозитета. Това също се препоръчва, ако скоростта на основния тон е под 1 метър в секунда.

Добри резултати могат да се постигнат с преминаване от минерално масло на синтетично ПАО или полигликол. ПАО е съвместимо с минералните масла, затова при смяна на този тип синтетично масло обикновено не се изисква промиване. От друга страна, полигликолите често не са съвместими с минералните масла, което означава, че е необходимо внимателна промивка при преминаване на полигликолиев базов материал. Освен това е задължително да се провери съвместимостта на синтетичните смазки с гуми или лак, които ще контактуват с маслото.

Наконец, определите, была ли измерена температура на поверхности коробки передач. Если это так, масло внутри коробки передач может быть на 5-8 градусов выше. Возможно, вам потребуется установить систему охлаждения, чтобы лучше контролировать температуру смазки. Также рассмотрим возможность параллельных параллельных отказов. В этом случае может потребоваться дальнейший анализ причинно-следственных связей.

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.