Компанията Лукойл пусна нов производствен комплекс във Волгоградския нефтопреработващ завод

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

На 29 януари се състояла церемонии по откриване на производствен комплекс за производство на високоиндексни масла Лукойл във Волгоградския нефтопреработващ завод (НПЗ).

Строителството на този обект е започнал през октомври 2018 година. Проектът е част от програмата на ПАО „Лукойл“ за модернизиране на смазочните материали чрез използване на базови масла с подобрени свойства. Продуктите на тяхна основа са подходящи за съвременно промишлено оборудване и товарен транспорт, работещи в тежки експлоатационни условия.

Высокоиндексните масла притежават повишена устойчивост на окисление, благодарение на което притежават увеличен интервал на смяна.

Новите технологии позволят да се осигури на потребителите материали, съответстващи на най-съвременни международни стандарти.

Комплексът във Волгоград е оборудван с установки за деасфалтиране и фракциониране на остатъчен хидрокрекинг. Така също на НПЗ продължава строителството на втория етап от слънчева електростанция. Обектът е с мощност 20 МВт и се планира да се въведе в експлоатация в 2021 година. С негова помощ се планира допълнително да се генерират повече от 24 милиона кВтч „зелена“ електроенергия годишно, което е еквивалентно на намаляване на емисиите на CO2 до 12 хиляди тона годишно.

«Това е уникално производство, свързано не само с техника, но и с хора. Тук работят над 4 хил. човека. И това се превръща в равнина не само индустриална, но и социална и политическа» - казва пълномощният представител на президента на Руската федерация в Южния федерален окръг Владимир Устинов.

« Лукойл е стратегически партньор на Волгоградска област, изпълнява много мащабни инвестиционни проекти и изпълнява всички свои задължения. С пускането в експлоатация на новия комплекс Волгоградска област и Русия получават продукт, който отговаря на най-високите международни стандарти - това е пряка работа по заместване на вноса. Стартирането на проекта ще намали консумацията на енергия, ще намали тежестта върху околната среда и ще подобри качеството на продуктите », - казва губернаторът на Волгоградска област Андрей Бочаров.

«Волгоградският НПЗ – е един от най-ефективните заводи в Русия… И сега, въпреки пандемията, ние продължаваме да изпълняваме целеви инвестиционни проекти за по-нататъшно подобряване на кошницата с продукти на нашите предприятия. » – казал Президента ПАО «ЛУКОЙЛ» Вагит Алекперов.

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.