Категории продукти

ПРОМОЦИИ

Лубрика Tурбо Дизел 15W40 - 1 л.
Лубрика Tурбо Дизел 15W40 - 1 л.
5.04 лв.


Лубрика ATF Dexron - 18 л.
Лубрика ATF Dexron - 18 л.
78.73 лв.


Лубрика DOT 4 - 0.45 л.
Лубрика DOT 4 - 0.45 л.
4.50 лв.


Лубрика Супер плюс 10W40 - 1 л.
Лубрика Супер плюс 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика Tурбо Дизел 10W40 - 1 л.
Лубрика Tурбо Дизел 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


Лубрика Супер бензин 10W40 - 1 л.
Лубрика Супер бензин 10W40 - 1 л.
7.08 лв.


ВходDesigned by:
SiteGround web hosting Joomla Templates
Избор на пластична смазка за ниски и екстремално ниски температури ПДФ Печат Е-мейл

Сложно е да си представим живота на съвременния човек без технически средства, транспорт, производствено оборудване. И докато електронните устройства все повече изместват механичните, но без последните за сега не можем да се откажем.. А това означава, че е нужно да се управлява триенето. Как да се управлява? Разбира се с помощта на смазочни материали, имащи на-разнообразни свойства и характеристики.

За болшинството всекидневни задачи напълно подхождат традиционните смазки тип ЛИТОЛ, изготвени на основа минерални масла и литиев сгъстител. Те добре работят в диапазон от -30 до +120° С, притежават водоустойчивост, евтини са и успешно се използват в огромно количество възли. Такива смазки са получили най-голямо разпространение.

Но в много случаи традиционните смазки не могат да се справят с условията при експлоатация. Например,често зимата температурите падат под -30° С. Ако говорим за промишленост, то много технологични процеси стават при отрицателни температури. В камери при шоково замрaзяване при производство на кнедли се поддържа температура -40°С.

За такива условия са нужни смазки с по-широк температурен диапазон. На пазара на смазочните материали има голямо количество от материали с характеристики, които позволяват използване при ниски и екстремално ниски температури. Каква да изберем?

Ще разгледаме 3 продукта.

Едни от най-популярните в Русия студеноустойчиви пластични смазки се явяват ЦИАТИМ-221.  Ярък представител на импортните студеноустойчиви материали е пластичната смазка Molykote EM-60L от компанията Dow Corning. Нова за руския пазар е студеноустойчивата пластична смазка EFELE SG-311.

Tехните характеристики са приведени по долу в таблицата (данните са получени от откритите източници в Интернет).

Таблица. Основни свойства на студеноустойчивите пластични смазки.

 

Наименование

ЦИАТИМ-221

Molykote EM-60L

EFELE SG-311

Долна граница на работна температура, °C

-60

-60

-60

Горна граница на работна температура, °C

+150

+130

+120

Точка на прокапване, °C

Не по-ниска +200

+195

>+180

Цвят

от светло-жълт до светло-кафяв

Бял

Слонова кост

Базово масло

Силицийорганична течност

Полиалфаолефин

Полиалфаолефин

Сгъстител

комплексен

Литиев

литиев

Добавки

антиокислителна присадка

твърди смазочни вещества

няма данни

Скоростен режим

в търхалящи лагери на електромашини, системи за управление на прибори с честота на въртене до 10000 мин-1

няма данни

Скоростен фактор 1000000 мм*об/мин-1

Пенетрация

280-360

325

265-295

Клас консистенция, NLGI

1-2

0

2

 

Да анализираме приведените в таблицата данни.

Температурен диапазон. Според горния диапазон ЦИАТИМ печели. По-долуна температура всичките три смазки са еднакви – или всички те могат да работят при -60° С.

Цвят. Ако в смазките Molykote и EFELE е указан напълно конкретен цвят, то за ЦИАТИМ цвета може да варира. Това говори за факта, че технологията при производство може да се изменя, а значи и стабилността и постоянството от характеристиките на смазките от партия до партия или в зависимост от изготвянето не е гарантирано.

Състав. Всичките три смазки са синтетични. ЦИАТИМ – на силиконова основа, EFELE и Molykote – на основа полиалфаолефин. И едното и другото масло притежават достойнства, но смазките на силиконова основа трябва с внимание да се използват там, където по-нататък се предполага оцветяване – ако на повърхността има даже фин  филм от силиконово масло, то оцветяването няма да бъде устойчиво. Докато данните по натоварване и противоизносни свойства за руските смазки в откритите източници не се дават, но  EFELE SG-311 на полиалфаолефин издържат голямо натоварване, в сравнение с ЦИАТИМ-221 на силикон, но по-малко в сравнение с Molykote EM-60L (полиалфаолефин плюс твърди смазки в състава).

Скоростен фактор - приведен само за EFELE SG-311. Това означава, че може точно да се разчете, ще работи ли смазката в лагер с конкретна марка и геометрични размери и при зададени скорости на въртене.  Например, при един и същ скоростен фактор намаляването на диаметъра на лагера 2 пъти увеличава възможната скорост на въртене 2 пъти. За смазки ЦИАТИМ показателя скорост е приведен размито – непонятно за лагери с какви размери е приведена възможната скорост на въртене.

Цена. Разбираемо е че цените се менят постоянно. Но днес импортната смазка Molykote е несравнимо по-скъпа от останалите.  EFELE SG-311 и ЦИАТИМ-221 по стойност са съпоставими.

Извод.Така за работи при ниски и екстремално ниски температури може да се препоръчат и трите смазки, дадени в статията. Но отчитайки характеристиките, пълнотата на представените свойства, а така също и стойността избора става очевиден.

 

 

Търси продукт

Вашата кошница

VirtueMart
Кошницата Ви е празна.

Последни продукти

Антифриз концентрат G-12+
Антифриз концентрат G-12+
8.40 лв.
Антифриз концентрат GM-72 - 1 кг.
Антифриз концентрат GM-72  - 1 кг.
3.84 лв.

Реклама

Препоръчано:
Школа ИНТЕНЗИВ
Езиково и компютърно обучение на високо ниво.
Онлайн езиково обучение
Изучавайте в удобно за вас време от дома си
Интернет зоомагазин
Интернет зоомагазин
Габровският портал
Информация за града, много снимки, фирмена информация, реклама.
Зоомагазин
Най-добрият зоомагазин в Габрово
Ерозийни и CNC машини
Нови и втора употреба машини, гаранционен и извънгаранционен сервиз, резервни части.