Частична смяна на масло в АСК

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Ако автоматичната скоростна кутия (AСК) започне да превключва късно, да се движи рязко и да издава външни звуци, най-вероятно се нуждае от смяна на маслото - пълна или частична. Изборът на конкретна технология зависи от пробега на автомобила, състоянието на кутията, „възрастта“ на маслото, финансовите възможности и умения на собственика на автомобила.

За разлика от пълната смяна на трансмисионната течност, която се извършва само в специализирани автосервизи, частичната е много по-лесна и по-достъпна за самостоятелно изпълнение. Ще трябва да се прави по-често, но ще ви трябва по-малко масло (3-5 литра) и рискът от повреда на кутията ще бъде много по-ниска.

Главното правило – избягвайте смесване на различни течности и наливайте такава, каквакто е в АСК.

Да разгледаме преимуществата на частичната смяна на масло подробно, ще изясним, как се провежда тази процедура със свои ръце и какво масло е най-добре да се избере.

Преимущества и недостатъци при частична смяна на масло в кутия-автомат

Частична смяна на маслото в автоматична скоростна кутия е оправдана, ако течността не е твърде замърсена и самата кутия работи правилно. По този начин ще можете да поддържате чистотата на смазката и да актуализирате нейните свойства, което ще увеличи ресурса на „машината“.

За оптимални резултати тази операция трябва да се извършва на всеки 20 хиляди км. пробег на автомобила. Самият процес на подмяна е сравнително прост и достъпен в гаражни условия (прочетете повече за това по-долу). Не се изисква специално оборудване.

Основният недостатък на частичната смяна на маслото в скоростната кутия е че тя трябва да се извършва по-често от пълната - съответно ще е необходимо повече време за обслужване на автомобила.

Експрес-метод със свои ръце. Инструкция

За да може частично да смените маслото в кутия-автомат, придържайте се към следните инструкции.

Загрейте АСК, изминавайки около 10-15 км на скорост 40 км/ч. Повдигнете автомобила или го установете на яма.

Поставете кутия или друг контейнер под отвора за източване, използвайте ключ (често 19), развийте пробката и изчакайте, докато течността се източи напълно. Определете обема на маслото. При частична подмяна трябва да бъде 30-40% от общото количество трансмисионна течност (около 3 литра). Затегнете пробката за източване, след като смените уплътнението.

Внимателно свалете кората, почистете го от мръсно масло и стружки. Наличието на големи метални остатъци, фрагменти от пръстени и др. показва неизправност на АСК и необходимостта от нейния ремонт.

Сле демонтажа и почистване на кората заменете масления филтър. След това сложете кората на място, използвайте за уплътнение херметика.

Отворете капака и извадете пръчката за измерване на АСК. Вместо това поставете фуния. Налейте на малки порции толкова ново масло, колкото е излято плюс 300 мл, изгубени във филтъра.

Поставете отново пръчката и стартирайте колата. След 10-15 минути започнете да превключвате всички режими на кутията, като започнете с P и задръжте във всеки за 5-10 секунди.

За това време трансмисионната течност се разпределя по всички кухини и канали на АСК.

Последната стъпка е да проверите нивото на маслото на пръчката. Обикновено при топла автоматична скоростна кутия трябва да е между маркировката HOT и COLD. Ако нивото е ниско, просто добавете точното количество масло, ако е високо, ще е необходимо изпомпване с маркуч.

Какво масло да избера?

Автомобилните производители избират трансмисионно масло въз основа на вискозитета, толеранса на натоварване и количеството добавки. Именно техните препоръки трябва да се ръководят от независим избор.

Категорията трансмисионна течност за една или друга АСК може да се узнае от сервизната книжка или етикет под капака на автомобила.

Оригиналното масло трябва да се сменя само с подобно, подходящо за вискозитет и характеристики. Ако смесите различни течности, техните добавки могат да влязат в химическа реакция, която ще влоши свойствата на получената смес и ще доведе до повреда на скоростната кутия.

Честота на смяна на масла в различни типове АСК

Днес съществуват няколко типа автоматични скоростни кутии – всяка от тях има свой ресурс и своя периодичност на обслужване.

Автоматична кутия с хидротрансформатор

Хидротрансформаторният «автомат» се е появил малко по-късно от «механиката» – още в началото на епохата на автомобилестроенето.

Към днешна дата класическият дизайн е претърпял много подобрения, но маслото (ATF) остава основната "работна течност" в него. То циркулира под налягане в специална плоча (хидроблок) с много канали. Поради наличието на клапани в тези канали, течността се преразпределя и действа върху задвижващите механизми (триенето), които са отговорни за превключването на предавките.

Автоматите от този тип нямат обичайния механичен съединител. Тази функция се изпълнява от отделно устройство, наречено преобразувател на въртящ момент (ГДТ). Той предава въртящия момент от двигателя през ATF течността.

Основният недостатък на кутия с преобразувател на въртящия момент е необходимостта от голямо количество масло. На всеки 50-60 хиляди км. пробег, трябва напълно да се смени, самата кутия да се измие, да се почисти охлаждащия радиатор и т.н.

Вариаторна скоростна кутия (вариатор CVT)

Следваща по разпространеност тип АСК след класическия хидротрансформатор.

Вариаторът няма фиксирани степени (предавки). Като сцепление обикновено се използва по-горе споменатия ГДТ.

Самата кутия се състои от два вала с шайби (водещ и воден), свързани с ремък или верига. Макарите могат да променят диаметъра си, като се вземат предвид натоварването на двигателя, скоростта на движение и други фактори. Това ви позволява да получите много условни "трансфери".

Тази схема прави CVT икономичнa, удобнaза шофиране. Водачът не усеща тръпки и удари, присъщи на стъпаловидна скоростна кутия.

Недостатъците на вариатора включват не твърде висока надеждност и изключително ниска поддръжка. Маслото в този механизъм трябва да се сменя дори по-често, отколкото в хидромеханичeн aвтомат (на всеки 30-40 хиляди км.). В противен случай, под въздействието на мръсотия и стърготини, макарите и ремъкът ще се износят бързо.

Роботизирана АСК

Кутията "робот" е по същество автоматизирана ръчна скоростна кутия. Тя обаче не съчетава простотата и надеждността на "механиката" с удобството на "автомата". Освен това именно „роботите“ имат най-нисък ресурс.

Днес има два варианта за роботизирани автоматични трансмисии – автоматизирана механика (AMT) и предселективни кутии с двоен съединител. AMT са оборудвани със серво задвижвания и задвижващи механизми, които автоматизират включването / изключването на определена предавка, както и включването / изключването на съединителя.

Самата кутия обикновено не е проблем. Често възникват неизправности със съединителя, както и с посочените серво механизми. Именно тези елементи обслужват не повече от 80-120 хиляди км. при щадяща работа.

Дори напълно функционален еднодисков робот (с един съединител) е забележимо по-нисък от автоматичните трансмисии и CVT по отношение на комфорта, тъй като водачът усеща потрепвания, удари и забавяне в моментите на превключване на предавките. Предимството на такова устройство може да се счита за достъпна цена и горивна ефективност.

Заключение

Повечето автомобилни производители предлагат така наречените машини без поддръжка, в които маслото се пълни за целия живот на уреда. Това обаче е просто маркетингов трик в стремежа да се привлекат купувачи с възможност за малки разходи (по време на гаранционния срок).

Ако навреме се сменя маслото в АСК, висока е вероятността от нейното критично износване и сериозни поведи още при 100-150 хил. км.

Търсене в магазина

Количка

Обща сума:   0.00 ЛВ
Към количката

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.