Въздушните филтри се използват във всички типове двигатели. Тяхната основна задача е да очистят въздуха в двигателя от малки замърсяващи частици, съдържащи се във въздуха (пепел, пясък), а така също от отровни газообразни примеси и абразивни частици. По този начин въздушните филтри създават оптимални условия за работа на двигателя. Те са устроени по следния начин: филтроелемент (мрежа, хартия или хемоабсорбент), които по принцип е сменяем и защитен кожух. В двигателите на товарните автомобили кожусите на въздушните филтри имат цилиндрична форма и са разположени извън корпуса на двигателя.

image009Горивните филтри служат за филтрация и отстраняване на частици пепел, ръжда, кал, които се намират в метални съдове за съхранение и превоз на гориво, а така също на парафин в горивото и вода- образувана във вид на кондензат по стените на горивните резервоари, продукти от резултат на химични реакции в горивото или попаднали в горивото при зареждане на техниката.

Една от важните функции на горивния филтър се явява водоотделянето, тъй като наличието на вода в горивото предизвиква не само износване, но и повреда в двигателя. Тази функция най-ефективно се реализира от комбинирани горивни филтри-сепаратори, където водата се отделя и отстранява от горивото на този принцип, както пепелта от въздуха в циклонни филтри. Водата, която се е натрупала в долната част на корпуса (водосборник), може да се отстрани ръчно или автоматично.

Маслените филтри са предназначени за отстраняване на вредни частици от моторните масла, които могат да се образуват в резултат на износване на триещите повърхности вътре в двигателя или в следствие на попадане в маслото на твърди продукти от изгоряло гориво. Маслените филтри в голямата си част са с неразглобяеми конструкции, в метален корпус със филтриращи елементи и защитни клапани вътре.

В последно време, особено в САЩ широко разпространение са получили филтрите за картерна вентилация. При процеса на работа в двигателя през хлабините между стените на цилиндъра и буталото в картера постъпват продукти от изгарянето. Особено този процес е характерен за дизеловите двигатели, където налягането в цилиндрите достига големи величини.

Хидравлическите филтри служат за защита на хидравличните системи на техниките от метални частици, образували се в резултат от триене на детайлите на хидравликите и способстват за намаляване износването на механизмите. Поради деградация на маслото, а така също от механическото износване на работещите съвместно елементи в хидравличните системи възникват множество замърсявания. Филтърът е призван да отстрани тези замърсявания от системата. Съществуват няколко най- разпространени варианта на филтриращ материал за хидравлични филтри:

Решетъчен материалсъстоящ се от метална мрежа с плътна плетеница- хидравличните филтри с такъв материал имат ниска ефективност на филтрация, защото могат да спират само големите частици. Тяхното преимущество е възможността повторно да се използват след пълно очистване на самия хидравличен филтър.

В случаи, когато специалната техника се експлоатира в особено тежки условия, характеризиращи се с висока запиленост (кариери, кални пътища, селско стопанство) преди стандартните въздушни филтри се използват въздушни циклонни филтри (предочистители). Основна функция на такива въздушни филтри – да отстранят от постъпващия въздух големите и определена част от малките частици, за сметка на което рязко нараства ресурса на основния въздушен филтър.

Системите за течно охлаждане на двигателите днес са най-разпространени поради високата ефективност и устойчивост на условията в околната среда. Както и всяка друга система на двигателя, охлаждащата система има детайли, подложени на износване, които се увеличават при наличието в охлаждащата течност на различни замърсявания, а така също във връзка с нейните собственни химически свойства.

Donaldson произвежда оборудване за осигуряване очистка на изгорели двигателни газове според стандарт Евро-4. В наличие е целия спектър от комплекти за изпускателните системи: высококачественни заглушители, изпускателни тръби, монтажни приспособления и т. н. Изпускателните системи Donaldson съответстват на екологичните норми и често, превъзхождат по тези показатели оригиналните системи.

Търсене в магазина

Количка

Обща сума:   0.00 ЛВ
Към количката

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.