Антифрикционни покрития-технология на сухо смазване

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Много видове производствено оборудване се експлоатира в тежки условия при въздействие на високо натоварване и ниски скорости, прах, влага, студ и екстремално високи температури. За някои възли на такова оборудване изплзването на традиционни смазки и масла се оказва нискоефективно.

Под воздействием перечисленных факторов такие материалы быстро вытекают из зоны трения, выгорают, густеют, выдавливаются, перестают образовывать смазочный защитный слой между двумя поверхностями, что приводит к интенсивному износу.

Попадането в смазочния материал на абразивни частици прах задълбочава ситуацията и предизвиква лавинообразно нарастване на интензивността на износването.

За да се осигури в такива условия надеждна работа на оборудванията е необходимо да се провежда често допълнително смазване. Тази процедура е трудоемка и скъпоструваща.

Техническите служби на предприятия от различни отрасли са изправени пред трудна инженерна задача да повишат надеждността и да оптимизират поддръжката на оборудването, работещо в трудни условия. Решенията на пръв поглед изглеждат недостижими или изискват големи инвестиции, но това не е така.

Използването на специални антифрикционни твърдо-смазочни покрития Modengy 1001 и Modengy 1002 вместо традиционните смазочни материали улеснява решаването на проблема с минимални разходи. Антифрикционните покрития образуват сух смазващ филм върху повърхността на триене и осигуряват защитни и смазочни свойства при най-трудни условия на работа!

От какво се състоят и как работят антифрикционните покрития Modengy?

Антифрикционните покрития Modengy са разработени и се произвеждат от компанията ООО «Моделиране и Инжиниринг», Русия.

Тези материали се състоят от много малки твърди смазочни частици (молибденов дисулфид, графит, тефлон и др.). разпределени равномерно в свързващо вещество. За да се постигне необходимата консистенция, в състава на антифрикционните покрития се въвеждат и разтворители.

Антифрикционните покрития Modengy работят, като суха смазка.

Когато се прилагат върху повърхността, разтворителите се изпаряват и свързващото вещество полимеризира, образувайки рамка, която държи твърдите смазочни частици на повърхността и помежду им. Покритието запълва микронеравностите на повърхността, образувайки тънък (15-25 мкм), но силен и много плъзгав сух филм върху тях, което увеличава ефективната контактна площ, надеждно разделя триещите повърхности, предотвратявайки техния директен контакт и гарантира намаляване на триенето и износването в широк температурен диапазон, натоварвания и скорости. Обработената повърхност придобива високи противозадирни свойства, облегчава се нейната приработка. По принцип, покритието осигурява защитни и смазващи свойства в течение на дълго време, съпоставимо с времето на работа на възела.

 

Да разгледаме някои най-популярни материали от компанията "Моделирование и Инжиниринг" – Modengy 1001 и Modengy 1002.

Антифрикционни покрития Modengy 1001 и Modengy 1002

Покрития Modengy 1001 и Modengy 1002 се предлагат не само в течна форма (в банки и в кофи), но и под формата на спрей - в аерозолни кутии. Универсалността на съставите, уникалните работни свойства, лесната употреба, втвърдяването при стайна температура направиха тези съединения изключително популярни.

Тези материали се различават по състав и набора от триботехнически характеристики, но се допълват добре, позволявайки ви да контролирате триенето и да увеличите ресурса на възлите на оборудването.

Антифрикционните твърдосмазочни покрития решават следните основни задачи:

 • Защитават високонатоварени бавноходни възли от задиране, заяждане и заклещване
 • Снижават и стабилизират триещия коефициент в металните възли
 • Намаляват износването
 • Облегчават слягването
 • Осигуряват прост неразрушаващ се демонтаж на резбовите съединения
 • Осигуряват ресурсно смазване (възлите не изискват обслужване)
 • Работят при екстремално високи и ниски температури
 • Осигуряват смазочни функции в условия на висока запиленост
 • Изпълняват функция на антиаварийна смазка

MODENGY 1002, освен това осигурява високо ниво на защита на металните възли от корозия.

Преимущества на MODENGY

Използването на технология за сухо смазване дава редица неоспорими преимущества по отношение към традиционните смазочни технологии.

Достойнствата на антифрикционните покрития Modengy вече оценили техническите служби на много руски предприятия.

 • Отбелязва се че Modengy 1001 и Modengy 1002 в няколко пъти намаляват триещия коефициент, довеждайки го до минимални значения (до 0,03). Това от своя страна води до намалено износване и ефективно предотвратяване на задиране и задръстване. Триещи се възли с нанесено АФП издържат значително натоварване (до 2500 МПа)
 • Антифрикционните покрития работят в температурния диапазон от -210 до +440 ° С (тези стойности са непостижими при използване на традиционните смазочни материали) и предотвратяват резкия ход на механизмите
 • Проучвания, проведени от независими изследователски лаборатории показват, че те улесняват слягването на частите и го правят по-качествени
 • За разлика от много други покрития, Modengy 1001 и Modengy 1002 не изискват за втвърдяване нагряване или допълнително оборудване за тази цел. Тяхната полимеризация протича в обичайни условия
 • Опаковки във вид на аерозолни флакони позволяват бързо нанасяне на АТСП Modengy може практически във всякакви условия. Съставът и съотношението на съставките на покритието са внимателно проверени, а параметрите на пръскане от аерозолня флакон осигуряват икономична употреба на съставите и високо качество при нанасяне.

С какво се отличават Modengy 1001 и Modengy 1002?

Как вече бе написано – съставът и свойствата на антифрикционните покрития Modengy 1001 и Modengy 1002 се отличават. Ще разгледаме тези отличия по-подробно.

Modengy 1001 е произведено на основа молибденов дисулфид с графит, като свъзващо вещество с неорганичен произход.

В състава на Modengy 1002 в ролята на твърдо смазочно вещество има само молибденов дисулфид. Като свързващо вещество се използват полимерни съединения.

Отличието на покритията по състав определя и известно различие на свойствата и спецификата на тяхното прилагане.

Така например, Modengy 1001 издържа по-високи температури (до +440 °С). Молибденовият дисулфид и графита, които присъстват в състава в определени пропорции, оказват синергичен ефект един на друг и засилват някои работни свойства. Следователно това покритие намалява по-добре износването и може да работи при по-тежки натоварвания в сравнение с Modengy 1002. Степента на втвърдяване на това покритие е значително по-високо от Modengy 1002 и е около 20 минути при стайна температура.

Modengy 1002 се характеризира с по-голяма студоустойчивост и работи до (до -210 °С). За разлика от Modengy 1001, това покритие осигурява ефективна защита от корозия и не се замърсява след втвърдяване.

И двете покрития се втвърдяват при стайна температура. Само за 10-15 минути изсъхва и детайлите могат да бъдат транспортирани. Но скоростта на втвърдяване у Modengy 1001 е по-висока.

 

Област на приложение на покритието

Поради някои различия в набора от свойства и стойност на техническите параметри на покритията, приложенията на Modengy 1001 и Modengy 1002 също са малко по-различни.

Modengy 1001е предназначено за плъзгащи лагери, зъбни предавки, направляващи, шлицеви и шпоночни съединения. Това покритие може също така да се използва в други метални триещи се двойки, изпитващи високи натоварвания и ниски скорости.

Тестовете установяват ефективността на покритието Modengy 1001 за спирателни вентили (пръти, шпиндели, клинови вентили, клапани с плъзгащи се врати), неръждаеми резбови съединения, както и за някои части и компоненти на автомобилното оборудване (брави, панти, водачи и др.)

Modengy 1002 се използва в направляващи и плъзгащи лагери, открити и закрити зъбни колела, резбови, шлицовани и закрепени съединения, регулиращи клинове и други метални триещи се двойки.

Този материал надеждно защитава повърхностите им от триене и износване, корозия и разяждаща корозия, предотвратява скокообразно движение и осигурява лесен монтаж и демонтаж на резбови фуги.

Покритието е добре доказано за смазване на телескопични щанги на кранове, при обработката на резбови съединения на тръбопроводи и обшивни тръби, сондажно оборудване, регулатори на ъгъла на двигателя.

Как се нанася покритието?

За да се постигне максимален ефект от антифрикционното покритие  при нанасяне е необходимо да се съблюдава несложна технология.

Съставите Modengy 1001 и Modengy 1002 се нанасят, чрез разпръскване. В този случай можете да използвате както готови форми за покритие в аерозолни флакони, така и специално оборудване за разпръскване.

Преди нанасяне на покритието повърхносттта е необходимо да се почисти от кал и пепел, след което внимателно да се обезмасли с помощта на специален почистващ препарат Modengy

 • Антифрикционните покрития е необходимо добре да се смесят. Аерозолните флакони следва енергично да се разтресат не по-малко от 3 минути.
 • Разпръскването на повърхността се извършва от разстояние 25-30 см
 • След нанасяне покритието трябва да изсъхне при стайна температура до образуване на матова суха повърхност. За това е са необходими 5-15 минути.
 • В случай на необходимост се нанася втори слой покритие
 • Произвежда се окончателно изсушаване на покритието при стайна температура

Тези покрития Modengy, които се произвеждат в кутии, могат да се нанасят с други способи. Така например, при масово производство на бутала за двигатели с вътрешно горене, АФП Modengy се нанася на тях с метода на ситопечат.


 

Търсене в магазина

Количка

Обща сума:   0.00 ЛВ
Към количката

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.