Какво е това Смазка 158?

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Нaй-яркият външен отличителен признак, който притежава Смазка 158 се явява нейния син цвят.

Такива смазки са много популярни в сред автолюбителите и майсторите-професионалисти.

В СССР използването на смазка 158 започва от 1971 година, когато при производството на автомобил ВАЗ 2101 я нанасяли в кръстачката на карданния вал. Това се оказало толкова удачно решением, че възела изправно работел и не изисквал пресмазване в течение на много години.

От тогава 158 смазка станала символ на надеждност и качество. Тази репутация се съхранила и до днес.

В какво се състои нейния секрет? Къде се използва смазка 158, какви са нейните характеристики и област на приложение?

В тази статия ще се постараем да дадем отговор на тези въпроси.

Общо описание

Смазката 158 представлява състав със син цвят с достатъчно мека консистенция. Този материал притежава високи противоизносни свойства и е предназначен за обслужване на високонатоварени триещи възли при малки скорости.

Съставът се отнася към нискотоксичните вещества. Това означава, че при съблюдение на общи санитарни и хигиенни правила той не представлява заплаха за човека или околната среда.

При условие на съхраняване в херметично закрита тара смазката съхранява своите физико-химични и работнически качества в течение на пет години.

Състав на Смазка 158

Смазка 158 представлява смазочно-пластична композиция, произведена на база минерално нефтено масло с литиево-калиев сапунен сгъстител. В изходен вариант като сгъстител се използвали литиево-калиеви сапуни на колофонни киселини и рициново масло.

Освен това, във формулата на смазката била включена антиокислителна присадка – меден фталоцианин. Именно това вещество придава на смазката характерен син цвят.

Днес материал с търговското име "Смазка 158" или с близко име (например "Смазка № 158", "Смазка 158М") се произвежда от различни производители, които могат да изменят състава или да включват в него допълнителни компоненти.

Така например, може да се  използват други антиокислителни присадки, а за придаване на "фирмения" син цвят да се използва индатрен.

В състава на смазки, с имена в които има индекс "М", по принцип се въвежда молибденов дисулфид. Тази добавка придава повишена износоустойчивост и способства за намаляване силата на триене.

Преимущества на смазките 158

Синята смазка 158 има комплекс от работни свойства и характеристики, които изгодно отличават този материал от другите пластични смазки.

  • Смазка 158 от ЛукойлТози състав, както и другите сини смазки, има добра механична стабилност и антиокислителни свойства. 
  • Той устойчиво се задържа на триещите се повърхности, осигурява отлични смазващи свойства и ефективно предотвратява повишено износване.
  • При това стойността на смазка 158 е ниска, особено в сравнение с други аналози.

От минусите, които може да се отбележи е достатъчно тесния диапазон от работни температури (от -30 до +110 °С) и невисока водоустойчивост.

Така, смазка 158 не се препоръчва за използване в северни райони със суров климат, а така също да се използва в незащитени възли, подложени на въздействие от вода и влага.

Характеристики на смазка 158

По технически характеристики смазка 158 прилича на други аналогични материали, отличава се по отделни параметри в една или друга страна.

В зависимост от производителя и партидата на стоката цвета на смазката може да се мени от светлосин до тъмносин. Смазки с добавен молибденов дисулфид (Смазка 158 М) могат да са с кафеникав отенък.

Консистенцията на смазката по NLGI – 1-2. Тя има еднородна структура и гладка текстура, при съхраняване и експлоатация не се отделя и не се разделя на съставящи.

Смазка 158 съхранява своите работни свойства при температури в диапазон от -30 до +110 °С. Температурата на прокапване съставлява не по-малко от +140 °C.

Както бе написано по-горе, различните производители могат незначително да сменят рецептурата на смазката, произвеждана с име Смазка 158. Такива изменения се правят с цел подобряване на работните характеристики.

Така, вместо сгъстител на основа сапун на рициново масло и колофон може да се използва литиево-калиев сгъстител на стеаринова киселина. При това долната граница на работните температури се пускат до -40 °С. Така смазката може да се използва не само в средните ширили или в помещения, но и в северния климатичен пояс.

Област на приложение

Първоначално смазката се използвала в търкалящи лагери на генератори, стартери, магнето и в друго електрооборудване на автомобилна и тракторна техника. Този материал осигурява надеждна работа на триещи се възли в течение на няколко години без необходимост от периодично обслужване на електроагрегатите.

Синята смазка 158 се използва и за смазване на лагери в карданни шарнири на неравни ъглови скорости.

Възможно е използване на този материал за смазване на почистващите системи на предното стъкло, главини и други средноскоростни лагери на леки и товарни автомобили, булдозери, комбайни, трактори и други транспортни машини.

Основни ограничения по използване на смазката касаят температурата на експлоатация (не по-ниска от -30 °С) и въздействието на вода (ефективно смазване се достига едва в карданни шарнири с двойна херметизация).

Ако тези условия са съблюдени, то средния пробег на автомобил до смяна на смазката може да достигне до 300 хил. км.

Но областта на използване на този материал не се ограничава изключително до автотранспорта и тракторите. Смазката може да се използва и при обслужване на промишлено оборудване – електродвигатели, средноскоростни лагери, плъзгащи триещи възли.

Аналози на Смазка №158

Като аналог на смазките 158 в някои случаи на използване може да се използват и други смазочни материали. От смазките, които са били разработени още в съветско време, това са ШРУС, ШРУС-4М, 158M, ФИОЛ-2У.

Днес на пазара има много сини смазки с аналогични и по-високи характеристики спрямо Смазка 158 и могат с успех да я заменят във всеки триещ се възел. Ще разгледаме някои от тях.

EFELE MG-213

Mobilgrease XHP 222 EFELE MG-213 – синя универсална пластична смазка от компанията "Еффективний Елемент". Произвежда се на база литиев комплекс и минерално масло и е усилена с противозадирни присадки.

При минимална стойност EFELE MG-213 осигурява стабилност на характеристики и удължена работа на триещите се възли при температури до +160 °С в условия на повишено натоварване, влажност и други въздействия на външната среда.

Mobilgrease XHP 222

Mobilgrease XHP 222

Минерална пластична смазка препоръчана от производителите за използване в промишлени предприятия и автосервизи.

Има много висока (до 170 °С) горна граница на работни температури и се използва за промишлено оборудване и възли на автотранспортна техника – главини, кръстачки, сачмени съединения и други елементи на шаситата.

Недостатък се явява високата стойност.

 

Divinol Lithogrease 2 B

Divinol Lithogrease 2 B – пластична смазка на основа литиев комплекс с диапазон на работни температури -30...+150 °С.

Област на приложение – търкалящи и плъзгащи лагери на електрооборудване – електродвигатели, генератори, стартери вентилатори и пр. Използва се за смазване на главини.

Това е скъпа смазка, но не е способна да издържи на високи натоварвания.

 

G-Energy Grease LX EP 2

G-Energy Grease LX EP 2 – аналог на синята смазка 158. Произвежда се този материал от компанията Газпромнефть – Смазочние материали, дъщерна структура на концерна Газпромнефт. Сред особеностите – способност да работи при повишени температури (до +150 °С). 

По стойност тази смазка е достъпна в сравнение с аналогичните материали.

Търсене в магазина

Количка

Обща сума:   0.00 ЛВ
Към количката

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.