Как да изберем трансмисионно масло за автомобил ГАЗела.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

ГАЗелата е един от най-популярните универсални автомобили в Русия и страните от ОНД. Тя може да се използва, както за транспортиране на различни товари, така и за превоз на хора. Изхождайки от това може да се заключи, че условията на експлоатация на транспортното средство са доста сурови. За да може автомобила да работи по-дълго е нужно своевременно да се обслужват възлите му. Особено това касае трансмисиите, а така също маслата в скоростната кутия на ГАЗелата.

Кога трябва да се сменя маслото?

Автомобилите марка ГАЗела се експлоатират в достатъчно тежки условия при високи натоварвания. Затова е нужно да се обръща внимание на работата на всички агрегати, особено трансмисията.

Трансмисионното масло, за разлика от моторното не е нужно да се сменя на всеки 10 хил. км пробег. Всеки производител на автомобили установява определен междусервизен интервал на смяна. За Газелите той е 75 хил. км пробег. Но автособствениците следва да съкратят този интервал до 60 хил. км пробег.

Преди всичко, това е свързано с условията на експлоатация на автомобила. Ако автомобила се използва само в градски условия, то трансмисионното масло ще се "измори" бързо. Но при пътуване извън града и в промишленни зони водача следва по-често да проверява състоянието на трансмисионната течност.

Контрол на нивото на маслото

Проверката на нивото на трансмисионната течност в автомобил "ГАЗел" трябва да се извършва на всеки 20 хил. км пробег. Правете това, дори и да няма видими течове. Ако поради някакви причини маслото е намаляло, то долейте.

Преди началото на проверката на нивото на маслото е нужно внимателно да очисти пробката и прилежащата повърхност на картера на кутията. Това е нужно за да може при проверка на нивото да не попадне мръсотия в кутията. След това може да се отвори кутията. Тъй като кутията на ГАЗелата не е снабдена с отвор с пръчка, нивото се проверява в долния ръб на отвора за пълнене. Контролът на маслото се извършва по следния начин:

  • Преди проверка е нужно да се загрее кутията, за което е достатъчно изминаване на 10-15 км
  • Автомобилът следва да се устанави на равна повърхност, защото и малък хоризонтален наклон няма да даде точен резултат
  • Маслото трябва да изтече от стените в картера на дъното. В товa време трябва да се почисти мястото около наливащото отверстие
  • Отвиваме пробката и наблюдаваме зад отверстието. Тънка струя масло свидетелства за ненормално ниво на маслото. След това с помощта на шприц се долива течност в кутията и отново се проверява нивото
  • Когато маслото престане да излиза, то нивото на течността е дошло до нормата
  • Затягаме пробката

Доливане е нужно само на това масло, което вече е налято в кутията. За известно време може да се използва течност от други марки, но сходни по характеристики.

Да се експлоатират автомобили ГАЗела с понижено ниво на масло е забранено. Това касае всички модели. При недостатъчен обем течност може да се образува въздушно задръстване, от което количеството масло, постъпващо в лагерите и зъбните колела на скоростната кутия да падне.

Избор на масло

Ще разгледаме, колко масло ни трябва за кутията на ГАЗелата и какво е най-добре да наливаме.

Производителят в инструкцията по експлоатация на автомобила не указва конкретния обем на трансмисионните течности. Това е свързано с факта, че в зависимост от модификацията количеството масло може да бъде от 1,2 до 1,6 литра. Затова се препоръчва да се придобиват 2 литра течности, а възможния остатък да се остави за доливане.

Същото се отнася и за марката на маслото. В инструкцията по експлоатация на автомобила се съдържа информация само за вискозитета на течността. Той трябва да бъде 75W, но може да се използва 80W или 85W. Автособствениците при избор на масло отдават предпочитание на материали Castrol, TOTAL, TNK, Mannol. Относно класа завода препоръчва течност GL-4. Може да се използва и масло GL-5. Но те съдържат повече сяра и по-бързо износват синхронизаторите.

Castrol Syntrax Longlife 75W-140

Напълно синтетична течност, предназначена за диференциали и конусни предавки в пасажерски транспортни средства и комерчески автомобили, където се изисква масло клас API GL-5.

Материалът прекрасно защитава от износване и екстремално налягане в широк температурен диапазон на околната среда при всякакви натоварвания. Течността увеличава експлоатациония срок на агрегатите, намалява експлоатационните разходи, притежава отлична течливост при ниски температури.

Маслото притежава висока окислителна и термична стабилност, предотвратява задир при тръгване от място и има увеличен интервал на смяна.

TOTAL TRANSMISSION GEAR 8 75W-80

Минерално трансмисионно масло зa механични скоростни кутии. Предназначено е за агрегати, където се изисква използване на течности с вискозитет SAE 75W-80 и клас API GL-4+ (GL-4/5). Препоръчва се от концерна PSA (Peugeot, Citroen) като масло с увеличен интервал за смяна (250 хил. км). Съдържа специален модификатор, необходим за механични скоростни кутии на автомобили PSA.

Маслото притежава повишени антикорозионни, противоизносни и противозадирни свойства, повишена течливост при отрицателни температури, облегчава студен старт и намалява разхода на гориво. Съкращава разходите на техническо обслужване на автомобила и се отличава с висока стабилност при работа.

TNK Trans Gipoid Super 75W-90

Полусинтетично трансмисионно масло за леки и товарни автомобили. Подхожда за хипоидни предавки и напълно отговаря на изискванията на руски и европейски производители на такива възли. Може да се използва в трансмисии, където е написано използване на течност клас API GL-5.

Маслото притежава висока механична, термична и окислителна стабилност, ефективно защитава синхронизатори и зъбни колела от износване и корозия. Осигурява безпроблемен пуск на двигателя при отрицателни температури, увеличава експлоатациония срок на възлите на трансмисията и се отличава с добри антипенни свойства, съвместимо е с всякакви конструкционни материали и уплътнители.

MANNOL Extra Getriebeoel 75W-90

Висококачествено синтетично трансмисионно масло. Използва се в диференциали, задни мостове, кормилни механизми и други възли на трансмисии, където се изисква масло клас GL-4/5. Благодарение на своя състав може да се използва в синхронизирани механични скоростни кутии и високонатоварени предавки.

Маслото притежава високи експлоатационни характеристики, намалява износването на механизмите, предотвратява образуването на корозия и отлагания. Подобрява работата на скоростната кутия, притежава висока термична стабилност и отлични фрикционни свойства.

Търсене в магазина

Количка

Обща сума:   0.00 ЛВ
Към количката

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.