Общи сведения за молибденовите смазки

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Молибденовата смазка е един от най-популярните и търсени материали, използвани при обслужване на различни възли и механизми. Именно заради  молибденовия дисулфид (MoS2) тя притежава високи експлоатационни характеристики, което позволява осигуряване на надеждна защита от износване, температурно въздействие, задир и т.н.

Какво е това молибденов дисулфид?

Молибденовият дисулфид (MoS2) – това е прах от сив или черен цвят. Неговите смазващи свойства са известни от XVI век, но най-голямо разпространение материала придобива през XX век, когато в 1935 година са го използвали в установка, която моделирала самолетни вибрации.

Инженерът от немски произход Алфред Сонтаг го използвал, като присадка. Резултатите от изпитанията се оказали спорни. От една страна се отбелязвало значително намаляване на коефициента на триене, а от друга – същественно се увеличило износването поради наличието на примеси от абразивен кварцит, който се съдържал в минерала. Към онзи момент не съществували технологии за получаване на чист молибденов дисулфид.

В 40-те години на XX век бил намерен способ за очистка на молибденовата руда от различни примеси, чрез флотация. От този момент минерала започнал широко да се използва, като самостоятелен смазочен материал и добавка към различни масла и пластични смазки.

Свойства на молибденовия дисулфид:

 • Малка дебелина на слоя (5-25 мкм)
 • Съхранява работоспособност в условия на радиация и вакуум
 • Висока устойчивост на износване
 • Много висока адгезия към метал
 • Изглажда микронеравности на повърхности
 • Негоримост
 • Устойчивост на кислородно въздействие, алкални разтвори и корозия
 • Много висока носеща способност
 • Много нисък триещ коефициент
 • Широк диапазон на работни температури

Видове смазки с молибденов дисулфид

Молибденовите смазки може да се разделят на пластични смазочни материали, присадки и покрития. Всички те притежават определени свойства и предназначения. Освен това те се различават по форма на произвеждане: спрей, течност, сух прах и т.н.

Пластични смазки

Пластичните смазки, в състава на които се съдържа молибденов дисулфид, притежават голям набор от свойства, в сравнение с традиционните материали. Такива продукти са по-ефективни при работа под въздействие на много високи натоварвания, а така също и на високи и ниски температури. Те предотвратяват образуването на фретинг-корозия, задир, ефективно смазват детайли, които се намират под въздействие на околната среда, а така също значително намаляват триещия коефициент.

Молибденовите смазки могат да бъдат на основа синтетични, минерални и полусинтетични базови масла. Като сгъстител може да бъде използвано всяко известно вещество. Най-голямо разпространение са получили смазки на основа литиев сапун. Те притежават добри характеристиками, които удовлетворяват изискванията на съвременното оборудване и са с достъпна цена.

Присадки

Присадки с молибденов дисулфид се използват в моторни масла. Те са предназначени за намаляване на износването, подобряване на смазването, а така също за намаляване на количеството задири на работните повърхности вътре в двигателя. MoS2 отлично взаимодейства със сяра, която влиза в състава на съвременните масла, поради което минерала отлично се задържа на метални повърхности, образувайки устойчив защитен и смазващ филм.

Сред автомобилистите няма еднозначно мнение за ефекта от присадките. Едни твърдят, че присадките са излишен разход на пари, други обратно- твърдят, че от такива материали има полза. Но независимо от това даже при наличие на какъвто и да е ефект, то не може да се каже, че е дълготраен, защото  при смяна на моторното масло се налага отново да се налее определено количество присадки в двигателя.

Покрития

Покритията могат да бъдат два основни вида: сух прах и боядисващ състав. Първата разновидност представлява чист молибденов дисулфид с различна степен на преработка от 10 до 1,25 мкм. боядисващите материали са дребни частици минерал, който се диспергира в среда на разтворители и свързващи вещества.

За разлика от маслата и пластичните смазки у покритията има някои същественни преимущества. Първото от тях се явява сухия смазочен филм, който предотвратява контакт с абразивни частици, прах и други замърсители по повърхностите. Второто е ресурсно смазване. Това означава способност на покритието да осигури смазване на целия експлоатационен срок на детайла. Освен това, покритията с молибденов дисулфид, за разлика от маслата и смазките са способни да работят в условия на вакуум и радиация.

Област на използване

Молибденовите смазки се използват в тези случаи, когато обикновените смазочни материали са неефективни – при високи температури, големи налягания, ударни натоварвания, радиация, вакуум и т.н. Такивава продукти отлично подхождат за търкалящи плъзгащи лагери, а така също за лагерни колела и различни шарнирни съединения.

Но не се препоръчват за използване във високоскоростни възли, поради нарастване вероятността от отделяне и намаляване на триещия коефициент. Например във високоскоростни лагери на опорни ролки може да започне подхлъзване, което води до увеличено износване и намаляване на експлоатациония срок на детайла. Така също не се препоръчва използване на молибденови смазки във високоточни търкалящи лагери, защото частици от минерала могат да запълнят хлабините и да нарушат работата на възела.

Идеална е за главини. Практически тя се нанася един път за целия експлоатационен срок на детайла – до 100 хил. км пробег. Тази смазка отлично защитава от корозия, намалява износването и триенето, а така също повишава механичната устойчивост на метала. Единственото изискване е за херметичност на лагера, защото попадането на влага води до разлагане на минерала на сярна киселина и твърди частици от неговия окис. Тези вещества просто разрушават лагера по време на експлоатация.

Освен главини смазките с молибденов дисулфид широко се използват и в други възли на леки и товарни автомобили, мотоциклети, специална и селскостопанска техника и т.н. Използва се при обслужване на зъбни колела, зъбни рейки, щифтовв, сачмени шарнири и т.н., където присъстват значителни натоварвания.

Молибденовата смазка е незаменима в следните случаи:

 • Разработване на произведени детайли
 • Защита на детайли от негативно въздействие на околната среда
 • Предотвратяване на преждевременно износване
 • Защита на триещи се възли при високи натоварвания

Смазките с молибденов дисулфид при правилно прилагане еднозначно се явяват оптимални средство, което в значителна степен увеличава ресурса на различните възли на оборудване и техника, която работи в тежки условия.

Търсене в магазина

Количка

Обща сума:   0.00 ЛВ
Към количката

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.