Какво масло се препоръчва за винтов компресор?

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

 Компресорите днес широко се използват в различни сфери от дейността на човека: промишленост, строителство, бит, медицина и т.н. За да може такова оборудване да работи по-дълго и без повреди е необходимо особено внимание да се отделя на обслужването и използването на смазочни материали. В тази статия ще поговорим за масла за винтови компресори.

Особености на винтовите компресори

Винтовите компресори се отнасят към ротационното оборудване. В основата на принципа на тяхната работа лежи въртенето на два ротора, които и се явяват винтове. Първата подобна машина е била разработена от шведския инженер Елиот Лисхолн в 1934 година. От тогава изобретението много пъти се е модернизирало и изменяло, но принципа на действие си оставал един и същ.

Двигателят с помощта от задвиваща система привежда в движение винтова двойка. След това в него постъпва очистен посредством филтър въздух, който се свесва с масло. Благодарение на това се създава маслен клин между роторите. При въртенето на тези винтове газа се свива и се повишава налягането. След това газомаслената смес попада в специален съд, където се извършва отделяне на въздуха, неговото охлаждане и подаване към изхода на компресорното оборудване. Маслото след охлаждане допълнително се филтрира, а след това се подава в блока на ротора.

Всеки модел на съвременните винтови компресори включват в себе си  следните основни елементи:

 • Въздушен филтър
 • Входен клапан
 • Основен винтов блок
 • Електрически мотор
 • Ремъчно задвижване
 • Отделител на масло
 • Филтър и охладител на масло
 • Термостат
 • Тръбопроводи
 • Предпазен клапан и реле за налягане
 • Блок управление
 • Вентилатор
 • Краен охладител

Съществуват много модификации на винтови компресори. По тип запълнена камера се различават маслозапълнени и безмаслени (сухо компресиране) машини. Първите използват маслото за смегчаване на процеса на работа на роторите и изискват наличие на система на сепарация. Вторите не използват маслена смазка за запълване на кухините.

По типа сгъстяване сред компресорите биват въздушни (само въздух), газови (амоняк, водород, кислород, не използват въздух), многоцелеви (алтернативно използване на газ и въздух), многослужебни (едновременно използване на няколко вида газ).

По типа на задвижване се различават ремъчни и преки компресори. В първите въртящия момент се предава, чрез ремък, който е разположен между двигателя и роторите. В прекия мотора и винтовете са съединени със специален съединител.

По типа на потребявана енергия оборудването бива автономно, работещо на гориво и електрически. Също така се различават компресори с ниска (до 1 Мн/м2), средна (до 10 Мн/м2) и висока (над 10 Мн/м2) степен на сгъстяване.

Функции на маслото

Компрессорното масло е сложен синтетичен или минерален материал, който едновремено изпълнява няколко функции. Всички те са много важни за стабилната работа на оборудването. Ако един от тях не се изпълни, ефективността на компресора пада, а в някои от случаите е възможна и повреда.

Функциите на маслото се заключават в следното:

 • Смазване на триещите се детайли на компресора
 • Намалено износване
 • Охлаждане и отвеждане на топлина
 • Уплътняване на хлабините
 • Намаляване детонациите при работа на двигателя
 • Осигуряване на херметичност в горивната камера

Отсътствие на уплътняване на хлабините или ниска херметичност просто намалява производителността на компресора, а отсъствието на смазване и охлаждане увеличават износването на детайлите и компресора се поврежда.

Какви характеристики трябва да има маслото?

Качественото масло за винтов компресор трябва да притежава следните свойства:

 • Вискозитетно-температурни свойства. Благодарение на тях маслото се подава в достатъчно количество в компресора, запълва хлабините между ротора и корпуса, добре смазва лагерите
 • Смекчаващи свойства. Осигуряват отвеждане на топлина и охлаждане на взаимодействащите детайли
 • Миещи и диспергиращи свойства. Позволяват на компресора да работи безпроблемно, осигурявайки чистота на роторите, намален риск от запушване и отлагане на студена утайка
 • Устойчивост на износване и високо налягане. Активните вещества, съдържащи се в маслата, образуват износоустойчив филм, който е способен да издържи високо налягане. Благодарение на това оборудването служи по-дълго
 • Висока окислителна стабилност. Маслото не трябва бързо да се окислява под въздействие на кислород и високи температури. В противен случай се образува нагар, който отрицателно влияе на производителността на оборудването

И така за обслужване на винтови компресори следва да се използват масла, които притежават висшеописаните свойства. Ако макар и една от тези характеристики не удовлетворява изискванията на оборудванията или условията на експлоатация, то такава течност не се препоръчва да се използва.

Как да изберем?

При избор на масло за винтови компресори следва да се знае, че важна функция на работната течност се явява осигуряването на херметичност на хлабините. Затова вискозитета му не трябва да е по-нисък от 7 мм2/с. Диапазонът на работна температура също играе немаловажна роля. Желателно е да е не по-нисък от +90 °C. Ако тези характеристики не се съблюдават, то смяната на маслото ще се наложи да се извъшва по-често.

Внимание също следва да се отделя на маркировката на течността. Обикновено се указват стандартни варианти: SAE 20, SAE 40, SAE 60 и т.н. В някои случаи се среща маркировка от следния вид: SAE 20W, SAE 30W. Буква "W" означа, че пред вас е зимно масло, т.е. може да се използва при ниски температури. 

Освен това е важно да се отчита типа на компресора- маслен безмаслен и с впръскване на масло. За всеки от тези видове оборудване има свои течности, които отговарят на изискванията на конкретна модификация.

Помнете, че моторни автомобилни масла не се използват в компресорите. Те увеличават износването и не осигуряват защита на повърхностите от повреди.

Синтетично или минерално?

Няма едино мнения за това коеое по-добре: минералка или синтетика. И двата вида се ползват с популярност и достатъчно добре се справят със своите функции.

Минералните масла са по-евтини от синтетичните. Обикновено те се използват в случаи, когато компресора не се използва често. Имат ограничение по температуре – не превишават +90 °C. В противен случай може да се случи възпламенение или детонация на маслото. Освен това минералните течности не се отличават с голям експлоатационен срок – само 2-3 хил. часа. Този показател зависи от производителя и марката.

Синтетичните масла са по-универсални. Благодарение на високия вискозитет те може да се използват във всякакви винтови компресори. Тези течности не деградират и не губят своите свойства при нагряване до +180...+200 °C. Освен това не предизвикват детонации.

Така също у синтетиката са много високи нискотемпературните свойства, затова такива масла може да се използват даже зимата на улицата. Експлоатационият срок на тези масла е до 8000 часа. Това е от 2-4 пъти повече от минералните масла.

За съжаление единствен минус на синтетиката е високата цена. Тя в няколко пъти превишава стойността на минералните течности. Затова такива материали се използват преимущественно в тези случаи, когато компресора се използва активно и често.

Препоръки по смяна на масло

При смяна на компресорно масло е нужно да се използва само  съответстващи на оборудването материали. Смесване на различни марки течности или неподходящи продукти, например моторно масло, не трябва.

При смяна на маслото отначало е необходимо да не работи компресора и да се изпусне целия въздух от ресивера. След това е нужно да се подготви съд за събиране на отработената течност и да се развие отвора за източване. След изливане на маслото завиваме отвора.

След това се налива новото масло в картера на компресора. Нивото трябва да бъде на ниво контролната отметка в прозорчето. След това затваряме заливното отверстие и проверяваме работата на оборудването. Това е нужно за да може свежата течност да се разпределили вътре в компресора.

Търсене в магазина

Количка

Обща сума:   0.00 ЛВ
Към количката

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.