Присадки Xado в двигател: какво е това и защо е нужно

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

С течениена времето двигателя, както и всеки друг компонент на автомобила, се износва. Най-често проблемите са свързани с повреда на части, деформация на вътрешните стени, поява на пукнатини и влошаване на показателите за компресия на буталната група. Подобни явления могат да доведат д о повреда на силовия агрегат. 

 

 

За пълноценна и дълговременна работа на двигателя следва да се отделя внимание на неговото състояние и регулярно обслужване. Производители автохимии предлагают свой вариант сервисных мероприятий – использование специальных присадок в моторное масло.

Сред тях е добре познатата украинска компания Xado, която произвежда автомобилни консумативи.  Асортиментът му включва повече от 40 модела добавки (ревитализанти): добавки за дизелови и бензинови двигатели с вътрешно горене, трансмисии, хидродинамични системи и други агрегати.

Най- известни са присадките Хадо в двигател – за тях, а така също за необходимостта и ефекта на присадките, като цяло четете в тази статия.

Кога е нужно да се използват?

Добавките за автомобилни двигатели, като лекарства за хора, трябва да се използват само когато е необходимо, като се фокусират не върху похвалите, а върху конкретна ситуация.

Ако възникне проблем по време на работа на дизелов или бензинов двигател, има няколко възможности за решаване на този проблем - да се извърши скъп ремонт на двигателя с вътрешно горене, да се закупи нов или да се приложи специална добавка към моторното масло.

Най-достъпен от изброените е последния вариант. За разлика от ремонта на двигателя или монтирането на нов агрегат, които не се извършват за един ден, добавките гарантират почти незабавни резултати.Качествена присадка е способна за определено време да се реанимира ДВГ и да се отсрочи неговия капитален ремонт.

По принцип, добавките се добавят в маслото на 3-4 процедури при смяна и позволяват:

  • Да се възстановят триещите се повърхности на двигателя и да се повиши експлоатационния срок на възлите
  • Да се отстрани чукането в хидрокомпенсатора
  • Да се изравни компресията в цилиндрите
  • Да се доведе налягането в смазващата система до номинално
  • Да се увеличи реакцията при натискане на газта и мощността на двигателя
  • Да се намали разхода на гориво
  • Да се защити двигателя от последствията на студения пуск
  • Да се намали шума и вибрацията на двигателя

Типове присадки за двигатели с голям пробег

В зависимост от използваната основа и изпълняваните функции присадките може условно да се разделят на няколко групи.

Добавки на основaминерални прахове-възстановяват работния слой на детайлите на двигателя и способстват за микрошлифовка на триещите се повърхности.
Добавки на основа на хлорирани парафини иполиестери при високо налягане и температура трансформират отлаганията в йонно състояние, почистват частите на буталната група от замърсявания и въглеродни отлагания.
Добавки върху метална облицовъчна основа -образуват допълнителен защитен слой на местата на триене, който изравнява износените метални части.

Ако разгледаме добавките от гледна точка на основните им свойства, можем да различим противоизносни, възстановяващи и детергентни състави, добавки, които премахват изтичането.

Противоизносните присадки значително намаляват триещата сила на детайлите на двигателя на 25 % (доказано от изпитания).

Възстановяващите състави се използват активно от собствениците на употребявани автомобили, за да увеличат компресията в буталната група и да премахнат спешната необходимост от основен ремонт на двигателя с вътрешно горене.

Благодарение на миещите присадки двигателя (особено с голям пробег) се почиства от нагара и различни отлагания, препятстващи неговата нормална работа.

Някои добавки способстват за отстраняване на малки драскотини и микропукнатини на повърхностите на ДВГ, като така предотвратяват теч на моторно масло.

Популярни са и енергоспестяващите добавки, които намаляват разхода на гориво поне с 20%, както и дехидрогениращите добавки в горивната система, които предотвратяват образуването на вредна кондензация в нея.

Как работят присадките Хадо?

Присадки за двигатели и трансмисии съставляват значителна част от асортимента на компанията Хаdо и осигуряват стабилна популярност на този бренд на пазара на автохимията.

Добавките Хадо, които се наричат също така ревитализанти, представляват гъсти гелообразни течности, напълнени със специални гранули.

Присадката Хадо за двигател прониква в най-проблемните участъци на агрегата заедно с моторното масло. Под въздействието на високи температури ревитализантът образува специален металокерамичен слой върху повредените повърхности, възстановявайки целостта на частите и предотвратявайки по-нататъшното им разрушаване.

Процесът се явява саморегулиращ, т.е. след завършване на формирането на покритие процеса се прекратява (примерно след 2 хил. км пробег).

При добавяне на добавка към двигателя трябва да се спазва дозата, препоръчана от производителя - за добавките Хado това са 2 тубички. Въпреки това, ако по-голямо количество добавка неволно попадне в картера, няма нужда да източвате маслото и да повторите процедурата: излишъкът ще остане в системата като резерв.Тя встъпва в реакция и проявява своите защитни свойства тогава, когато е  необходимо. Например, ако превозното средство се управлява при по-тежки условия, балансът на безопасността ще бъде от полза и ще компенсира прекомерното натоварване.

За да се осигури максимална ефективност на добавката Хado за двигател с дълъг пробег, нейното въвеждане се извършва на три етапа (3 пълнения), между които е необходимо да се изминат около 250 километра.

Веднага след наливането, за да не се уталожи съставът в картера, двигателят трябва да се поддържа на празен ход за 15-20 минути: това време е достатъчно, за да може ревитализантът да достигне желаните зони и да започне да формира защитно покритие.

Главни плюсове и минуси на автоприсадките Хадо

Hado твърди, че неговите добавки помагат за повишаване на компресията, почистване и удължаване на живота на двигателя и намаляване на емисиите на отработени газове с 8%.

Несъмненото предимство на добавките Хado е, че всичките им активни компоненти са гранулирани, поради което не влизат в химически реакции с моторни и трансмисионни масла.

Добавките запазват своите защитни регенериращи свойства за дълго време: запазвайки вече „излекуваните“ зони на частите, те продължават да изравняват новопоявили се микроповреди, без да се налага въвеждане на нова част от състава.

Трябва да се отбележи обаче, че никой от автомобилните производители не споменава необходимостта да се използват добавки, включително Хado, в ръководствата за експлоатация, прехвърляйки отговорността на самите собственици на автомобили.

Въпреки положителните аспекти, много собственици на автомобили упрекват добавките Хado за образуване на твърде плътно и дебело покритие от металокерамика по стените на буталото, което не може да бъде обработено. В резултат съществено се влошава шлифовката на коляновия вал и цилиндрите на двигателя. От твърдия пълнител може да се избавите само след установяване на нова цилиндро-бутална система.

Обективно добавките Хado са фокусирани върху превозни средства с определено минимално износване на двигателя, както и върху тези автомобили, които се експлоатират активно при високи скорости (мощни спортни модели). Ето защо собствениците на обикновени градски автомобили и любителите на премерено шофиране не трябва да очакват специален ефект от добавките на тази компания.Още повече покупката е скъпа (една тубичка струва около 1500 рубли).

Кога се използват добавки в моторно масло точно?

Когато планирате да използвате каквито и да било средства, за да реанимирате двигателя и да му придадете уникални допълнителни свойства, трябва да се помни, че добавките не са панацея във всички случаи и не подобряват първоначалните характеристики на автомобила, а само му позволяват да остане ефективен за по-дълго време

Не следва да използвате добавката, ако:

  •  Има съмнения относно неговото качество и произход: по-добре е да не наливате подозрителни продукти в двигателя, за да не изпаднете в трудна и финансово скъпа ситуация
  •  Колата е твърде стара и износена: в този случай автохимията е безсилна и разходите за добавки са напразни - в най-добрия случай ще са необходими основни ремонти, в най-лошия - подмяна на автомобила

Добавката не е предназначена за операцията, за която се прилага: не трябва да наливате добавки към двигателя в скоростната кутия и обратно - резултатите са непредсказуеми, до повреда на компонентите на автомобила

И така, присадките Хадо – са продукти интересни, многообещаващи и струващи индивидуална оценка. Необходимо е обаче разумно да се провери тяхната ефективност, като внимателно се проучат характеристиките, предназначението и инструкциите за употреба от официалния производител.

Търсене в магазина

Количка

Обща сума:   0.00 ЛВ
Към количката

Този уебсайт използва бисквитки  за да подобри услугите ни. Моля, запознайте се с нашата Политика за бисквитките и с Декларацията за поверителност преди да продължите.